KUĆICA NA DRINI: Najoriginalniji simbol naše zemlje koji je privukao ceo svet

Prva skromna drvena kućica na steni reke Drine nastala je 1968. godine, a napravio je Milija Mandić, zaljubljenik u reku, uz pomoć nekoliko drugara.

Ideja o kućici na steni javila se kada je ova grupa dečaka, umorna od plivanja, odlučila da se odmori na steni. Kako stena nije baš najuodbnije mesto za ležanje, odlučili su da sa obale donesu daske. Zatim su, te iste daske upoterbili da se zaštite od sunca i eto ideje da se sagradi kućica.

Daske koje su Milija Mandić, idejni tvorac kućice na Drini i njegovi drugovi doneli leta ’68, neukrotiva Drina je ubrzo odnela sa sobom. Ali, zamisao o neobičnom domu je ostala. Već narednog leta, tada sedamnaestogodišnji Milija, ponovo je okupio društvo.

 

Materijal se prevozio čamcima i kajacima do stene, a uz mnogo truda i rada, kućica je ubrzo nikla.

 Vrlo brzo je ovo mesto steklo popularnost među Bajnobaštanima, koji su tu provodili nezaboravne trenutke, uživajući u ovoj jedinstvenoj oazi. Bilo je tu kupanja, sunčanja, ali i prvih poljubaca, druženja i svitanja pod vedrim nebom, uz vino i gitare.

Međutim, neukrotiva Drina je više puta uspevala da plavi, ruši i odnosi kućicu, ali ju je Milija uvek popravljao, vraćao staru ili podizao novu.

Kada je u decembru 1999. godine Drina po peti put odnela kućicu, na njenu obovu se čekalo punih 6 godina. Po šesti put je obnovljena 2005. godine, ali je tada dobila i pojačanje u vidu betonskih greda, koje su predstavljale čvrstu osnovu za kućicu.

Nakon velike poplave u decembru 2010.godine moćna Drina je ponovo skinula kućicu sa stene.

Od 2011. godine kućica ponovo krasi reku Drinu i stoji kao prepoznatljiv simbol Bajine Bašte i idealan odmor svima koji do nje uspeju doći.

Kada se slika drvene kućice na Drini pojavila u časopisima Daily Mail i National Geographic, zaintrigirala je veliki deo sveta i od tada neprestano privlači radoznale svetske putnike.

 

Share this article