MORSKE ORGULJE Kada se udruže arhitektura i Jadransko more nastaje – muzika! (VIDEO)

Priobalna konstrukcija u Zadru nazvana Morske orgulje, energijom talasa kreira prelepu melodiju.

Hrvatski arhitekta Nikola Bašić je kroz svoj projekat Morskih orgulja na Jadranskom moru naglavačke je okrenuo konvencionalni način projektovanja riva i šetališta uz more.

Naime, on je osmislio ogromni prirodni muzički instrument gde konstrukcija priobalja i more stvaraju muziku zahvaljujući kretanju vode.

 

Prolazak vode kroz 35 inoksiranih cevi ugrađenih u beton,  proizvode različite akorde i zajedno stvaraju melodičnu muziku prirode.

U jednom delu zadarskog šetališta, dužinom od oko 70 metara, postavljeno je 35 cevi koje zahvaljujući talasima proizvode muziku, piše Inhabitat.

 

U podnožju masivnih mermernih stepenika postavljane su cevi od inoksa. Svaki niz stepenika sadrži po pet cevi koje proizvode različite akorde i zajedno stvaraju melodičnu i relaksirajuću muziku prirode.

Projekat morskih orgulja osvojio je značajan broj arhitektonskih priznanja, između ostalog i Evropsku nagradu za urbane površine, gde je okarakterisan kao „savršena tribina za gledanje zalaska sunca i obrisa susednog ostrva Ugljan, dok slušate muzičke kompozicije koje svira samo more.“

 

Poslušajte kako zvuči more:

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=QeGDjvCCkfk[/youtube]

Arhitekta Nikola Bašić je na projektu sarađivao sa Ivanom Stamać, koji je bio zadužen za zvuk,Vladimirom Andročec, zaduženim za hidrauliku i orguljarskim ateljeom Heferer.

 

(Izvor: gradnja.rs)

Share this article