NA KROMPIRU JE ŽIVEO GODINU DANA: Kad vide rezultate, ljudi OSTAJU BEZ TEKSTA

Kad je Australijanac Endru Flinders Tejlor rekao da će preći na ishranu koja uključuje samo krompir i da će se držati nje punih godinu dana, mnogi su pomislili da je potpuno lud, uključujući i članove njegove porodice. Ali danas vide da su se prevarili.

 

Otac dvoje dece iz Melburna može da posvedoči kako je njegova metoda uspela - izgubio je neverovatnih 50 kilograma. Većina lekara, nutricionista i prehrambenih stručnjaka ne bi preporučili držanje takvog restriktivnog plana prehrane - ishrana bi trebalo da se bazira na uravnoteženim razmerama proteina, ugljenih hidrata, povrća, voća, mlečnih proizvoda i masnoće.

Pa, kako je onda krompir-dijeta uspela?

Važno je naglasiti da je Tejlor prihvatio taj izazov tek nakon što je izučio neke naučne stavove i nakon što je napravio svoj plan uz pomoć lekara.

- Dobijam preko 600 odsto svojih dnevnih potreba za gvožđe i preko 400 odsto preporučenih doza vitamina C, zajedno sa gomilom vlakana, svega onog za šta su mi govorili da će mi nedostajati - kaže Tejlor.

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=OUcbV9siKec[/youtube]

Jedina stvar zbog koje je brinuo je bio unos kalcijuma, jer iako ga pomalo ima u krompirima, to nije dovoljno. Kako bi bio siguran da ga unosi dovoljno, pravio je pire krompir sa sojinim mlekom dodatno obogaćenim tim mineralom.

Stručnjaci su za njegov plan ishrane rekli da nije "sasvim opasan", iako nije najzdravija ishrana na svetu.

Nutricionista Rianon Lambert naziva krompire "nutrijentnim gralom", objašnjavajući kako su puni vlakana, i imaju malu gustinu energije.

 

Krompiri sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su nužne za izgradnju proteina, izgradnju ćelija i borbu s bolestima, ali konzumiranje samo belih krompira ipak će uzrokovati manjak vitamina. Zbog toga je Tejlor jeo i slatke krompire, koji su mu bili jedan od pet obroka na dan, a bogati su vitaminima A, E i C. U prvih mesec dana ishrane nije vežbao, ali kasnije je usvojio režim voženja bicikle sat i po na dan.

Uprkos činjenici da je morao da nosi svoje krompire kad je išao u goste i unapred da zove restorane sa svojim prohtevima kad bi izlazio na večeru, Tejlor kaže da je i dalje ljubitelj krompira.

- Moje zdravlje se samo poboljšava. Imao sam visok holesterol, ali sada je nizak, pao mi je i krvni pritisak, kao i nivo šećera u krvi. Svaki put kad idem da vadim krv, nalazi su sve bolji - kaže zadovoljni Tejlor.

(Izvor: zena.blic.rs / independent.co.uk)

Share this article