Na šta trošiti, a na čemu štedeti kod kupovine namirnica

Prosečni supermarket ima 42.000 različitih artikala pa odlučiti na šta potrošiti više novca, a na čemu štedeti nije jednostavan zadatak. Da li je organsko bolje? Da li je bitno ime brenda?

ŠTEDETI: Maslinovo ulje

Bogato mononezasićenim mastima, maslinovo ulje je prijatelj za zdravlje srca bez obzira kojeg je brenda i iz koje zemlje dolazi. Za najbogatiji ukus odaberite ekstradevičansko maslinovo ulje, a za najbolju nutritivnu vrednost svežije je bolje. Čuvajte ulje na hladnom i mračnom mestu. Nemojte misliti da morate da kupite najskuplje ulje kako biste dobili i najbolje.

TROŠITI: Konzervisani pasulj

Svaki konzervisani pasulj nije isto proizveden. Običan konzervisani pasulj može da sadrži jedan ili više aditiva, a problematična može biti i sama konzerva jer mnoge sadrže hemikaliju koja se zove bisfanol A (BPA) i poznata je kao endokrini disruptor. Najlakši način za izbegavanje aditiva je organski pasulj.

ŠTEDETI: Avokado

Avokado je prirodno bogat hranjivim stvarima uključujući i onima koje su dobre za srce i vid. Iako se pesticidi koriste u konvencionalnoj proizvodnji avokada nivo nije zabrinjavajući.

TROŠITI: Jabuke

Jabuke su voće koje zauzima prvo mesto na takozvanoj "Dirty Dozen" listi (nazvana po filmu Dvanaestorica žigosnih), koju sprovodi "Environmental Working Group" (EWG). Jabuke imaju najviše pesticida u poređenju s drugim voćem i nekim drugim testiranim proizvodima. Ako možete priuštiti samo jednu vrstu organskog voća, neka to bude jabuka!

ŠTEDETI: Suva testenina

Iako postoje neke razlike među brendovima testenina, većina tradicionalnih testenina proizvodi se na temelju istog recepta.

TROŠITI: Konzervisana tuna

Iako ćete u svakoj konzervisanoj turni dobiti omega-3 masne kiseline i kvalitetne proteine možete dobiti i velike količine žive. Taj zagađivač može se kroz vreme nakupiti u vašem krvnom sistemu pa je posebno opasan za nerođenu decu. Najbolje je kupiti konzervisanu tunu s malom dozom žive.

(b92.net)

Share this article