Najbrži voz na svetu oborio spostveni rekord: Japanski maglev jurio 603 kilometra na sat

Vozovi magnetske levitacije jure iznad šina uz pomoć moćnih magneta, za razliku od običnih šinkansen ili metak vozova koji saobraćaju po čeličnim šinama..

Najbrži putnički voz na svetu, japanski maglev, oborio je vlastiti rekord od 581 km/hpostignut 2003. godine, dostigavši danas u probnoj vožnji brzinu od 603 km/h.
Japanska železnička mreža veoma brzih vozova jedna je od najnaprednijih na svetu, sa stotinama vozova koji saobraćaju svakog dana, sa minimalnim kašnjenjem. Za razliku od običnih šinkansen (vozova velikih brzina) ili "metak vozova" koji saobraćaju po čeličnim šinama, vozovi magnetske levitacije jure iznad šina, uz pomoć moćnih magneta.

Test linija magleva, nedaleko od planine Fudži, oko 80 kilometara zapadno od Tokija, razvija tehnologiju koja će biti korišćena na budućoj pruzi od 410 kilometara, koja će smanjiti vreme putovanja između Tokija i Osake na samo nešto više od sat vremena. Trenutno se šinkansenima putuje minimum tri sata između ta dva grada.
 Maglev vozovi su počeli kao projekat Japan erlajnsa i nacionalne železnice, uz podršku vlade, a do sada su prošli decenije testiranja. Izgradnja pruge između Tokija i Osake, vredne više od 9.000 milijardi jena (76 milijardi dolara), počela je 2014. godine. Ta linija, koja će uglavnom ići ispod planina, trebalo bi da počne da funkcioniše krajem naredne decenije.
Sličan železnički sistem funkcioniše već u Šangaju u Kini, i povezuje aerodrom u predgrađu tog lučkog grada s gradskim metroom.

KutakNet

Share this article