Najčistije i najtoplije jezero u Evropi nalazi se u ovom gradu u Srbiji! (FOTO)

Ovde je voda prozirna i čista kao suza

Rgotsko jezero nastalo je slučajno, kada su 1978. godine rudari našeg najvećeg rudnika kvarcnog peska „Srbokvarc“ iz Rgotine morali, pred kuljanjem vode, da napuste stari površinski kop dubok oko 70 metara. Voda je stalno nadolazila i za nekoliko dana napunila je grotlo kopa koje se kasnije širilo i raslo.

PROČITAJTE JOŠ PENZIONERI MOGU 10 DANA BESPLATNO U BANJU: Prijave počinju već od danas, a evo i ko ima pravo na rehabilitaciju

 

Danas je to čisto kao suza jezerce površine oko tri hektara, ali s mogućnošću da se proširi jer izvorska voda iz kvarcnog peska stalno nadolazi. Na jednom krajoliku voda odlazi u razgranate potoke, ali je izvor u dnu kopa toliko jak da jezero i u jeku najvećih suša izdržava i čuva neophodni nivo.

Jezero je poribljeno, nekada su održavana jugolsovenska i međunarodna ribolovačka takmičenja. Okolina je pošumljavana, ali, sem jedne veće plaže, ništa posebno nije učinjeno da se približi mnogobrojnim kupačima, jer leti se dnevno okupi i do 2.000 ljudi.

Prema zvaničnim istraživanjima, sem jednog jezerca u Nemačkoj, voda iz ove prirodne akmulacije najčsitija je u Evropi. I najoptimalnije topla, između 25 i 27 stepeni.

Jezero se nalazi u nekada bogatom srpskom sela Rgotina na razmeđi Bora i Zaječara.

Share this article