NATO SPREMAN ZA RAT SA RUSIJOM Jeziva izjava Stoltenberga: Moskva razume samo silu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je Alijansa spremna kako za konfrontaciju sa Rusijom, tako i za saradnju, ali da sve zavisi od stava Moskve.

 

- Verujem da Rusiji treba poslati jasan signal – ako oni žele sukob, mi smo spremni. Ako oni žele da sarađuju, biće nam drago - rekao je Stoltenberg, istakavši da je Alijansa spremna da "štiti svoje članice".

PROČITAJTE JOŠ KISIĆ TEPAVČEVIĆ UPOZORAVA: Vakcinisane osobe mogu da prenose virus

 

 

Prema njegovim rečima, dijalog sa Rusijom treba da se zasniva „na sili, na čvrstini“.

- Ali mi takođe treba da razgovaramo sa Rusijom. Među obuzdavanjem i dijalogom nema protivrečnosti. Čak i ako ne verujemo da odnosi sa Moskvom mogu biti bolji, treba da nastavimo da razgovaramo, jer je neophodno da se održavaju važne veze i odnosi - rekao je on.

Stoltenberg je podsetio da su Rusi „njihovi susedi, da postoje interesi i da treba izbegavati incidente, posebno na granicama“.

jens-stoltenberg-foto-ap 770

 *Foto: AP

- Kao norveški političar imam veliko iskustvo u radu sa Rusijom i znam da je to moguće - konstatovao je on.

Ranije je Stoltenberg saopštio da će ministri odbrane država-članica NATO-a razgovarati o povećanju finansiranja vojnih aktivnosti Alijanse u blizini ruskih granica. Kako je rekao, namerava da predloži da se poveća finansiranje osnovne aktivnosti obuzdavanja i odbrane Alijanse.

 

Share this article