Naučnici otkrili način čitanja misli?

Japanski profesor tvrdi da je otkrio način na koji može da pročita nečije misli pre nego što ih ta osoba zapravo i izgovori.

Studija je usmerena na pronalaženje veze između zvučnih talasa koje proizvodi govor i moždanih talasa izazvanih neposredno pre samog govora.

Kako bi došao do ovog zaključka, profesor Tošimasa Jamazaki sa Instituta za tehnologiju Kjušu tražio je od nekoliko grupa učesnika svih polova i starosti da izgovore posebne reči na japanskom jeziku – “kreni” “makaze” i “par”. Zajednička stvar ovim rečima je ta da imaju veoma sličan talasni oblik koji proizvode, i kada su izgovorene i kada se prećute.

Jamazakijevi istraživači su potom merili promene električnih aktivnosti u oblasti frontalnog režnja mozga ,koji je odgovoran za jezik. Učesnici istraživanja su izgovarali prethodno pomenute tri reči, a istraživači su sprovodili svoja merenja.

Ono što su otkrili jeste veza koja se proteže od trenutka kada se slovo formira u mozgu do trenutka dok ga usta ne izgovore. Ključ za takvu vezu je takozvani „potencijal spremnosti“ – mehanizam poznat po tome što menja ponašanje moždanih talasa.

Kada je um svesno pripremljen za reč, Jamazaki je utvrdio da potencijal spremnosti menja talasne oblike do dve sekunde pre nego što se sama reč izgovori.

Tim koji je radio na ovom istraživanju je izjavio da su sada na pravom putu da poboljšaju metode dešifrovanja čitavih reči i rečenica. Takođe ovo vide i kao potencijal za ispitivanje govornih invaliditeta i možda čak i način da se nemim ljudima omogući govor.

(b92.net)

Share this article