Novi hemijski elementi – zvanično popunjen sedmi red tablice periodnog sistema elemenata

U periodni sistem elemenata upisana su još četiri elementa, čime su svi udžbenici iz hemije zastareli. Elemente je potvrdila Međunarodna unija čiste i primenjene hemije prošle nedelje, a time je i zvanično popunjen i sedmi red periodnog sistema.

 “Za naučnike, ovo ima veću vrednost od olimpijske zlatne medalje”, kaže nobelovac Rjođi Nojori. “Hemičari jedva čekaju da vide najdragoceniju tabelu čiji je sedmi red potpuno popunjen”, dodao je profesor Jan Ridijk, predsednik hemijskog odeljenja Unije.

Element 113 otkrili su naučnici RIKEN instituta u Japanu. Ima radni naziv unutrium i njegov simbol je Uut, a uskoro bi trebalo da dobije i zvanično ime.

Elemente 115 i 117 otkrili su stručnjaci Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja u Dubni (Rusija), odnosno “Lorens Livermor” Nacionalne laboratorije u Kaliforniji i “Ouk Ridž” Nacionalne laboratorije u Tenesiju. Njihovi radni nazivi su ununpentium (Uup) i ununseptium (Uus). Element 118 otkrili su timovi iz Dubne i Kalifornije i njegov trenutni naziv je ununoctium (Uuo).

Elementi koji su popunili sedmi red ne postoje u prirodi i nastali su sudaranjem lakših jezgara atoma, a ispostavilo se da mogu da opstanu svega nekoliko sekundi nakon toga.

Kosuke Morita koji je predvodio grupu iz RIKEN-a kaže da je priznanje ovog elementa rezultat “gotovo jedne decenije napornog rada”.

“Planiramo da istražimo teritoriju elementa 119 i ostalih, s ciljem da ispitamo sva hemijska svojstva elemenata u sedmom i osmom redu periodnog sistema, a jednog dana otkrijemo i ostrvo stabilnosti”, rekao je Kosuke.

(blic.rs)

Share this article