OVAKO IZGLEDA KRAJ ŽIVOTA Evo šta osećamo 24 sata pre smrti!

Fenomen smrti naučnike intrigira vekovima, a šta se događa u tom trenutku pokušavaju da otkriju.

"Ništa se u životu ne mora, osim umreti" stara je poslovica koju slušamo od malih nogu. I ubrzo shvatimo da je i više nego tačna. Smrt je neizbežna i upravo zato trudimo se da o njoj ne razmišljamo.

Ali da li znamo šta se događa pre nego što osoba umre i može li se taj trenutak prepoznati?

 

Jedan stručnjak je rekao da je samrtni ropac znak sigurne smrti koja nekoga čeka tokom sledeća 23 sata, piše "New York Post". Ovaj fenomen događa se u trenutku kada osoba nije u mogućnosti da guta. Osoba kojoj je smrt blizu disaće drugačije, a taj jedinstveni zvuk deo je tog fenomena, kaže doktor Danijel Murel, sa američkog Univerziteta u Alabami.

Iako je zvuk stravičan, lekari uveravaju da osoba ne oseća nikakav bol. U takvim slučajevima medicinsko osoblje može da pomogne i ublaži pacijentovu muku okrećući ga na bok da mu se oslobode disajni putevi.

Ostali znakovi koji ukazuju na brzu smrt su: zbunjenost, učestalo zevanje kako bi se došlo do više kiseonika, gubitak svesti i ponovno vraćanje, inkontinencija, promena telesnog mirisa, uznemirenost, tamne modrice, ljuštenje kože.

Prošle godine neurolog doktor Kameron Šo je otkrio šta se događa 30 sekundi pre nego što neko umre. Kaže da već u prvih 10 do 20 sekundi gubimo osećaj za sebe, izgubi se osećaj za humor, mogućnost razmišljanja. Tvrdi da i stvarno postoji svetlo na kraju tunela, ali to ne znači nužno da i postoji život nakon smrti.

"Znamo da se taj fenomen događa u trenutku kada mozak više ne prima kiseonik", naglasio je Šo. Dodaje da će osoba u tom trenutku i stvarno razmišljati o svom životu i nekim uspomenama i učiniće mu se kao da mu život leti pred očima. A sva vantelesna iskustva nisu stvarna, već je to samo trik našeg mozga, naglašava Šo.

 (Izvor: Alo.rs)

Share this article