OVAKVO GROBLJE JOŠ NISTE VIDELI: Umesto tamnog mermera, ovde su grobovi veseli!

Ovo jedinstveno "Veselo groblje" nalazi se u mestu Sapantza u Rumuniji.

Iako su groblja najčešće izrazito mračna mesta, verovali ili ne postoji i groblje koje je potpuno “veselo”. Ovo jedinstveno  “Veselo groblje” nalazi se u mestu Sapantza u Rumuniji blizu granice s Ukrajinom.

Grobovi su jako specifični jer imaju šarene slike koje prirodno i poetično opisuju ljude koji su tamo pokopani. Oni često prikazuju prizore iz života preminulog, a često i način njegove smrti.

Svakodnevni život pokojnika takođe je tema na nadgrobnim pločama.

Moguće je videti muškarca na traktoru ili ženu kako tka tepih. Očigledan je i napredak i promene u načinu života meštana jer su na starijim grobovima prikazani brojni konji, dok su na novijim grobovima više zastupljeni automobili.

Seljani su prikazani bojama koje imaju tačno određeno značenje: svetloplava zvana i “Plava Sapanta” znači nadu i slobodu, žuta predstavlja plodnost, zelena život. Crvena boja označava strast, a crna brzu i iznenadnu smrt.

Ovaj neobičan običaj započeo je grobar Stan loan Patras koji je sagradio prvi ovakav spomenik davne 1935. On je do svoje smrti 1977. godine napravio je preko 800 spomenika.

Danas je groblje muzej na otvorenom, turistička atrakcija i dragocen izvor prihoda za selo.

Ovo groblje je na prvom mestu po posećenosti među grobljima u Evropi, a u svetu je popularnija jedino Dolina kraljeva u Egiptu.

 Izvor: telegraf.rs

Share this article