POKRENUO PRVI SVETSKI RAT, A OD RODITELJA TRAŽIO SAMO JEDNO: Molim vas da mi oprostite!

Gavrilo Princip, revolucionar i član družine pokreta Mlada Bosna, poznat je celome svetu kao čovek koji je pokrenuo Prvi svetski rat izvršivši atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju 28. juna 1914. godine.

Osećajući dolazak mladog prestolonaslednika kao pretnju i provokaciju, među revolucionarima se javila ideja da ubiju Franca Ferdinanda. Prema prvobitnom planu izabrano je šest atentatora, od kojih četvorica nisu uradili ništa prilikom prvog prolaska carske kolone u Sarajevu.

NAJMOĆNIJI POLITIČKI BRAK U ISTORIJI: Ona ga je u zvezde vinula, on je poslao na LOBOTOMIJU kad mu je ugrozila vlast!(FOTO)

Tek po povratku kolone Gavrilo Princip je, pucajući iz belgijskog Fabrique Nationale M 1910 poluautomatski pištolj, kalibra 7.65×17mm, koga je navodno dobio od Dragutina Dimitrijevića Apisa, usmrtio prestolonaslednika i njegovu suprugu Sofiju Hotek.

 

Austrougarskoj vlasti ovo je bio povod da proglasi rat sa Srbijom.

Učesnici atentata su pohapšeni i osuđeni.

Budući da je bio maloletan kada je izvršio atentat,Gavrilo Princip nije mogao biti osuđen na smrtnu kaznu, već su mu dodelili dvadeset godina robije. Uoči samog proglasa osude Gavrilo Princip napisao je svoje poslednje pismo koje je uputio roditeljima.

Prenosimo ga u celosti:

POSLEDNJE PISMO GAVRILA PRINCIPA

Poslato iz Sarajeva 25.x 1914. Za večernju poštu Alfred Makanec

Dragi Roditelji,

Prije svega Vas molim da mi oprostite na velikoj nesreći i žalosti, koju sam Vama nanio. Ja sam inače zdrav, no to ne znači ništa, da li sam bolestan ili mrtav – to mi je potpuno radi mene, svejedno – no meni je jedino žao Vas i cijeloga naroda, zbog nesreće koja ga je snašla. Meni i mojim nesrećnim drugovima već je rasprava svršena, a u četvrtak će nam se proglasiti osuda.

 

Kakva će biti ne znam, ali bih najvolio da me na smrt osude. Ne mogu Vam pisati o svojim duševnim mukama, no to Vam i ne treba znati. Kako sam rekao- oprostite mi i pomirite se sa tim da mene više nema, a ja Vas volim i ljubim iznad svega srca i duše. Gledajte na svaki način da Nikicu školujete. Više ništa, nego bezbroj poljubaca Vama i svima koje poznam. Mnogo Vas voli i poštuje

Vaš sin

Gavrilo

UNIŠTIO JE OVK BAZU I ONDA JE OBOREN: Pukovnik Đurić živ nije hteo neprijateljima u ruke, već se avionom… (VIDEO)

Kaznu je služio u češkom Terezinu, gde je i umro od tuberkuloze 28. aprila 1918. godine, malo pred kraj Prvog svetskog rata. Pri kraju života je bio zbog loših zatvorskih uslova vrlo oslabio i imao oko četrdeset kilograma.

U unutrašnjosti ćelije smeštene u tvrđavi Terezin, danas samo u zid ugrađeni okovi za koje je Gavrilo Princip bio svezan, svedoče o njegovoj mučeničkoj smrti. Na zidu ispred ćelije ugrađena je skromna ploča sa imenom zatvorenika, glavnog aktera sarajevskog atentata, koji je poslužio vladajućoj monarhiji da ultimatumom Srbiji započne jedan od najkrvavijih ratova u svetskoj istoriji.

Share this article