Postaje najvredniji resurs, a nije voda ni nafta

Nakon vode i nafte pojavio se prirodni resurs koji je toliko vredan da bi se oko njega mogli voditi i ratovi.

Pesak je nešto što uzimamo zdravo za gotovo i čega ima u izobilju. Ipak, potražnja za ovim resursom je tolika da je već stvoreno crno tržište. "Peščana" mafija je tako odgovorna za eroziju zemljišta u Jamajki, a sigurno ćete biti iznenađeni kad čujete da nalazišta peska čuvaju naoružani ljudi.

 

 

Kao građevinski materijal pesak je prošao test vremena, jer se koristi još od starog Egipta 3.500 godine pre nove ere. Danas se koristi za puno toga - od standardnih građevina i bazena, do ekrana mobilnih telefona i paste za zube. 

Otkako je došlo do svetskog buma u građevinarstvu, ali i novim tehnologijama koje se koriste prilikom bušenja nafte, potražnja za peskom je naglo porasla. 2014. godine proizvodnja je iznosila 196 miliona tona. Prošle godine tržište peska i šljunka u SAD-u bilo je 'teško' 8,7 milijardi dolara. Nakon vode ovo je najviše korišćeni prirodni materijal. 

Potražnja za peskom u svetu je neravnomerno raspoređena. Kina je potrošila u protekle četiri godine više peska nego SAD u zadnjem veku. Kina inače je peti najveći uvoznik peska na svetu. Čak su i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su okruženi pustinjama uvezli peska u vrednosti od 456 miliona dolara. 

Ipak, sve se to odražava na ekologiju. Naime, prema nekim proračunima, eksploatacija peska je dovela do erozije plaža u svetu i to gotovo 40 metara u periodu od 1968. do 2008. godine.

(b92.net / express)

 

Share this article