POTRESNE SCENE DIGLE REGION NA NOGE: Policija i socijalna služba odvode oca, deca se otimaju i vrište jer neće da idu kod majke

Društvenim mrežama se šire snimci jučerašnjeg privođenja oca dvoje maloletne dece iz Podgorice. Na snimku se vidi da deca svim silama ne žele da idu sa majkom i da se svim silama trude da se to ne dogodi.

Prisutni, socijalni radnici i pripadnici Uprave policije nisu reagovali na nemile scene, a snimke su napravile okupljene komšije.

PROČITAJTE JOŠ Skupština Crne Gore usvojila "Rezoluciju o genocidu u Srebrenici" (VIDEO)

Policija je, kako se navodi na društvenim medijima, privela oca naočigled dece koja vrište za njim i pokušavaju da ga odbrane od policije. Na snimku se vide deca kako plaču, vrište i dozivaju oca koga odvode u policiju. Sin se u jednom trenutku čvrsto držao za oca dok ga je policija vodila u patrolna kola.

Šta je dovelo do ovakvog ponašanja nadležnih i hapšenja oca, za sada se ne zna.

 

Pokrenuta peticija

Građani su, kako navodi crnogorski portal CDM, pokrenuli onlajn peticiju za Hitan postupak vraćanja deca ocu. U obrazloženju peticije se navodi da je majka napustila decu dok su bili mali, otišla sa drugim čovekom, bez dana uplate alimentacije.

Otac je, kako kažu, omiljen u komšiluku, vredan i brao je drva da bi prehranio porodicu. Zbog te radnje je osuđen na mesec dana zatvora, uhapšen naočigled dece, a na ovaj način “socijalna služba” oduzima decu.

- Devojčica je uspela da pobegne i sakrila se u kuću kod komšije koji nije dozvolio da je odvedu, a dečaka su poveli. Molim Vas da potpišete i da pokušamo svi zajedno da ih spasimo i ublažimo traume ovoj deci - piše u obrazloženju peticije.

MFSS: Preduzete mere, ne objavljujte video sadržaje

Povodom nemilog događaja koji je postao viralan i kojim se, nažalost, na najgori način krši pravo na privatnost dece koja je zagarantovana kako zakonima države Crne Gore, tako i UN Konvencijom o pravima deteta, čija je potpisnica i naša država, oštro osuđuje postupanje svih odraslih učesnika u ovom događaju, kako službenih lica, tako i građana, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

 

- S tim u vezi, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja obaveštava javnost da je u okviru svojih nadležnosti preduzelo sve raspoložive mere, kako za zaštitu prava i dobrobiti dece, tako i radi utvrđivanja odgovornosti svih učesnika ovog događaja i o tome će povratno izvestiti javnost - ističe se u saopštenju MFSS, prenose podgoričke "Vijesti".

PROČITAJTE JOŠ CENE U CRNOJ GORI: Najam apartmana od 25 do 100 evra, dok espreso košta od 1,2 do 3 evra

Oni su dodali da je dobrobit i zdravlje dece prioritet svih prioriteta i da svi zaposleni u državnim službama, a naročito nadležni za postupanje prema deci moraju biti svesni toga.

- Ovom prilikom pozivamo sve zaposlene u Centrima za socijalni rad, ali i sva ostala lica, da u postupanju prema deci budu naročito pažljivi i obazrivi. Takođe, Ministarstvo apeluje na javnost da je zaštita najboljeg interesa dece prioritet celog društva i da se video sadržaji na kojima se vide deca ne objavljuju po društvenim mrežama, jer se deca time dodatno viktimizuju, krše njihova prava i ugrožava dobrobit - zaključuje se u saopštenju MFSS.

 

Ministar Spajić: "Prestanite da delite snimke"

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najoštrije je osudio učesnike ovog događaja i obećao da će učiniti sve kako bi se utvrdila njihova odgovornost i na Tviteru osudio ovaj događaj koji se dogodio juče.

Ministar Spajić zamolio je građane da prestanu sa deljenjem video snimka na društvenim mrežama, kako bi se zaštitila deca koja su, kako je rekao, već pretrpela stres.

- Najoštrije osuđujem sve učesnike jučerašnjeg događaja, i javno obećavam da ću učiniti sve kako bi se utvrdila odgovornost svih učesnika kao i sproveli odgovarajući disciplinski postupci. Molim sve građane da obustave svako dalje deljenje sadržaja ovog nemilog događaja i bar time zaštite decu koja su već pretrpela veliki stres zbog neodgovornosti i nemara službenih lica - naveo je Spajić.

Share this article