Preživela je pad sa 10.000 metara: Planeta se divila srpskoj stjuardesi Vesni, a ona je doživela ovakav kraj

Koliko je samo sreće imala kada je 26. januara 1972. godine jedina preživela kada se avion na letu Kopenhagen – Zagreb, srušio iznad tadašnje Čehoslovačke.

Vesna Vulović, u to vreme dvadesetogodišnja devojka, ostala je živa nakon pada sa 10 hiljada metara! Jedina od 29 putnika koliko ih je bilo u avionu u kojem je podmetnuta bomba

PROČITAJTE JOŠ JEDINA ROĐENA BRAĆA SA DVE VEROISPOVESTI Himzo postao Nebojša, Izet ostao veran islamu, obojica se u ratu borili na strani Srba

Slučajno ili ne, Vesna Vulović nije trebalo da tog dana leti. Zamenila se sa koleginicom istog imena.

Ona se nesreće nije sećala. Probudila se nakon tri dana kome i saznala da je u nesreći zadobila i frakturu lobanje i da su joj obe noge polomljene.

 

Vesna je jedno vreme nakon nesreće bila paralizovana, a o detaljima tragedije čitala je u novinama, gde se bila potkrala i rečenica da je ona "skoro umrla od šoka"

Novine su ubrzo preplavili pobednički tekstovi o Vesni koja je bila svojevrsna heroina nacije i simbol epske pobede života nad smrti. Po povratku u SFRJ, ugostio ju je tadašnji predsednik SFRJ maršal Josip Broz Tito.

Ali pamćenje ume da bude kratko, a zasluge najčešće ni ne završe u pravim rukama.

Žena koja je preživela nemoguću situaciju, pitala je Jugoslovensku aviokompaniju da nastavi da radi kao stjuardes. Dodelili su joj posao za šalterom.

Vesna Vulović kao mlada stjuardesa

 *VESNA VULOVIĆ KAO MLADA STJUARDESA / FOTO: PROFIMEDIA

Ipak, Vesnu nisu mogli da spreče da leti. Nije izbegavala letove.

"Ljudi su uvek želeli da sede pored mene tokom leta", ispričala je Vesna koju narod nije zaboravio. Naprotiv, smatrao ju je simbolom sreće.

PROČITAJTE JOŠ Muž je uzeo sve pare iz kuće, ostavio me sa bebom: Do groba neću zaboraviti šta je tada svekrva učinila!

Ni svetska javnost nije zaboravljala ženu koja se bila upisala u "Ginisovu knjigu rekorda" u rubriku "kako preživeti nemoguće" 1985. godine (nagradu za Ginisov rekord dodelio joj je Pol Makartni) kao jedina osoba koja je bez padobrana preživela pad iz aviona 1972. godine.

O njoj su se snimali dokumentarni filmovi, svetski mediji je redovno zvali na godišnjicu pada - ali je u svojoj zemlji, na zvaničnom nivou, bila zaboravljena. Zaboravljena nacionalna heroina.

Heroina čija je penzija iznosila 30 hiljada dinara.

 

Kada se 23. decembra 2016. pojavila vest da je Vesna Vulović preminula u svom stanu u Beogradu, u 67. godini, pojavile su se razne priče. Komšije su ispričale da je imala velikih finansijskih problema, da je morala da veći sta zameni za manji jer nije imala novca za račune, da nije mogla sebi da priušti protezu za zube, da je živela povučeno, da su joj najdraže društvo bile mačke.

"Mnogo je lakše umreti. Mnogo mi je teže bilo da preživim, nego onima koji su umrli. Ne razmišljam o nesreći svaki dan."Ali politika u ovoj zemlji me zamara. Moje srce ne može više da podnese. Dosta mi je", izjavila je bila za Dansku televiziju DR.

{youtube}(529) стјуардеса Весна Вуловић - YouTube{/youtube}

Vesnin odlazak 2016. ispratile su i "Novosti" koje su u njenom stanu zatekle životinje koje danima nisu uzimale hranu i vodu. Telo čuvene stjuardese pronašla je policija nakon poziva zabrinutih prijatelja kojima se danima nije javljala.

Uvrđeno je da je preminula nekoliko dana pre nego što je njeno telo nađeno u stanu. Na mestu tragedije bio je i njen brat:

"Još sam u šoku, danas su mi javili da su pronašli Vesnu. Još čekam da odnesu telo, nisam u stanju da razgovoram o detaljima".

Share this article