PRONAĐENA VAKCINA PROTIV RAKA! Uništava i metastaze, dovoljne samo 2 doze

Naučnici Medicinskog fakulteta Univerziteta Stenford tvrde da su na pragu pronalaska vakcine koja ubija sve tumore u telu.

Glavni autor ove studije, koja je 31. januara objavljena u magazinu "Science Translational Medicine", je profesor onkologije Ronald Levi.

Levi je pionir u oblasti imunoterapije raka, a njegova laboratorija razvila je uobičajenu hemoterapiju rituximab. 

 

Vakcina koju su ovi naučnici razvili kombinacija je dva postojeća leka. Predstavlja jedinstven tip imunoterapije jer reaktivira specifične T ćelije putem ubrizgavanja mikrogramskih količina dva agensa direktno u tumor. 

"Napredak na polju imunoterapije menja medicinsku praksu. Ova vakcina je na miševima pokazala neverovatno dejstvo i uklonila sve tumore", rekao je Levi. 

Čak 90 odsto testiranih miševa izlečeno je nakon jedne vakcine, dok je preostalih 10 odsto izlečeno nakon druge vakcine. 

Levijev tim tvrdi da je vakcina bila efikasna i kod miševa kod kojih je rak metastazirao po celom telu. 

Dodao je da nova vakcina ne uzrokuje štetne nuspojave kod pacijenata koji se često pojavljuju kod drugih vrsta imunoloških simulacija, i da će ova vakcina biti finansijski isplativija od dosadašnjih tretmana. 

U kliničko ispitivanje doktor dalje namerava da uključi 15 obolelih osoba s limfomom u početnom stadijumu. 

Ukoliko eksperiment bude bio uspešan, Levi tvrdi da će moći da se koristi kod više vrsta tumora i da će vremenom onkolozi davati injekcije obolelima pre operativnih zahvata, kako bi sprečili ponovno pojavljivanje tumora. 

"Mislim da ćemo ovom vakcinom u budućnosti moći da lečimo sve vrste tumora", rekao je Levi.

(Izvor: klix.ba)

Share this article