Raste bes, padaju "simboli kolonijalizma": Srušene statue Elizabete Druge i kraljice Viktorije (VIDEO)

Statue kraljice Viktorije i kraljice Elizabete Druge srušene su u Kanadi, u vreme kada raste bes među građanima zbog otkrivanja neobeleženih grobova koji pripadaju deci autohtonih naroda.

Grupa ljudi okupila se ispred zgrade parlamenta u Vinipegu, glavnom gradu kanadske pokrajine Manitobe, i srušila statuu britanske kraljice Viktorije, na dan obeležavanja Dana Kanade, koji je nacionalni praznik i obeležava se 1. jula.

PROČITAJTE JOŠ KOLAŠINAC: "Povredile su me reči čoveka iz Bosne, sve sam postigao zahvaljujući Srbiji"

Noseći narandžaste košulje u čast dece domorodačkih naroda, koja su poslata u zloglasne internate u zemlji, članovi grupe ostavili su na statui i njenom postolju crvene otiske ruku, kao i znak s natpisom: "Jednom smo bili deca. Vratite ih kući".

 

Tokom tog događaja, srušena je i manja statua britanske kraljice Elizabete Druge.

Obe kraljice smatraju se predstavnicama kolonijalne istorije te zemlje, prenosi Gardijan.

Kanadska domorodačka zajednica objavila je u četvrtak da su ispod još jednog bivšeg internata, trećeg po redu, pronađeni neoznačeni grobovi, njih ukupno 182.

Grobovi su pronađeni ispod škole misije Sejnt Judžins, kojom je Katolička crkva upravljala od 1912. do početka 1970-ih.

 

Ovi posmrtni ostaci otkriveni su nakon što je više stotina neobeleženih grobova, u kojima se veruje da se nalaze posmrtni ostaci dece autohtonih naroda, pronađeno na mestu gde su se nalazila dva nekadašnja internata u Kanadi, nakon čega su mnogi pripadnici Prvih naroda, kanadskih domorodačkih plemena, pozvali da se obustave proslave Dana Kanade.

Krajem maja su u Kanadi pronađeni ostaci 215 dece, neke stare tek tri godine, zakopani na mestu nekadašnjeg internata za domorodačku decu. Škola je zatvorena 1978, a ostaci dece pronađeni su uz pomoć posebnog radara.

Pre nekoliko dana domorodačka zajednica je objavila otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mestu nekadašnjeg internata, što je ponovo šokiralo Kanadu razotkrivši delić agonije koju su prolazila deca autohtonog stanovništva u katoličkim školama.

Share this article