RUŠE STEREOTIPE: Afričko muslimansko pleme u kom muškarci pokrivaju lice, a žene vode glavnu reč

Žene u starom afričkom plemenu Tuareg vode živote koji bi i zapadnjačkim liberalnim umovima bili neshvatljivi. Iako je ovo pleme odavno prihvatilo islam, mali je broj pravila kojih se zapravo pridržavaju. Tako žene mogu da imaju neograničen broj seksualnih partnera pre i tokom braka, u razvodu one diktiraju kako će se raspodeliti imovina, a muškarci su ti koji šalovima pokrivaju lica.

Vekovima je ovo nomadsko pleme lutalo Saharom, a put su im često pokazivali slepi ljudi, zahvaljujući istančanom čulu mirisa. Njihovi muškarci su poznati kao "plavi muškarci" zbog šalova boje indiga, koji su često ostavljali boju na njihovim licima. Ukratko, Tuarezi ostavljaju utisak jedne davno zaboravljene ere.

Ali tu se završava svaka spona sa tradicijom jer, kada zakoračite u njihov svet, nailazite na slobodu kakva se ni u znatno liberalnijim kulturama ne toleriše. To najbolje zna fotografkinja Henrijeta Batler koja je fascinirana Tuarezima i slika ih od 2001. godine. Kada je jednom prilikom pitala njihove muškarce otkud to da žene, budući da su islamske veroispovesti, ne pokrivaju lica (dok muškarci to rade) dobila je veoma jednostavan odgovor.

 

- Žene su prelepe. Volimo da im gledamo lica - rekao joj je jedan od "plavih muškaraca".

Ali daleko od toga da je to jedina stvar po kojoj su Tuarezi posebni. Razlikuju se od nomada u drugim delovima Afrike, i od muslimana širom sveta - jer žene imaju punu slobodu. Na primer, pre nego što stupi u brak, žena može da ima neograničen broj seksualnih partnera - što je u muslimanskom svetu nezamislivo.

 

- Oni jednostavno ne gledaju na to tako. Njihove devojke imaju istu slobodu kao i mladi muškarci - ističe Batler.

Jedino pravilo koje mora da se poštuje jeste pravilo privatnosti. Žena može jedne večeri da bude sa jednim, a već sledeće sa drugim muškarcem, sve dok joj udvarač u šator dolazi uveče, a iz njega izlazi pre svitanja. Sama ideja kršenja ovog pravila je nedopustiva i za žene i za muškarce.

Upravo zbog takve slobode Tuarezi žene se kasnije udaju, pa nije čudno da naiđete na devojku od 20 godina koja je još uvek bez muža. Pre nego što odluči da se uda sa nekoga (a ona to sama odlučuje), momci joj se udvaraju poezijom koju satima osmišljaju i pišu. Zauzvrat od žena dobijaju isto to - a one same pišu pesme, budući da ih majke od malena uče pismenosti.

 

Za razliku od drugih kultura, žena ne gubi prava kada se uda. Naprotiv! Ako biste se kojim slučajem našli u jednom od njihovih šatora i pomislili kako je uloga žene da kuva i pere, grdno biste se prevarili. Jer, žena je uvek i vlasnik tog šatora, kao i svih životinja od kojih im bukvalno zavisi život.

Zanimljivo je da u ovom plemenu razvod nije nešto neobično niti nešto čega se treba stideti. Kada do toga dođe, a žena najčešće sama odlučuje ako želi da prekine brak, ona zadržava i šator i životinje, a predbračnim ugovorom je uvek određeno ko će šta da dobije od ostataka imovine. U praksi to najčešće znači da se muškarac vraća kući roditeljima, često samo sa svojom starom kamilom.

Žena, s druge strane, zadržava sve što je donela tom braku - uključujući i decu.

Ipak, ovo nije matrijarhalno društvo u kom žene zaista donose sve odluke. Muškarci su ipak ti koji donose ozbiljne političke odluke, naglašava Batler. Međutim, čak i u takvim situacijama često pitaju žene, majke ili sestre za mišljenje.

OVO IPAK NIJE MATRIJARHAT

- Tradicionalno, muškarac ulazi u žensku grupu, umesto obrnuto - ističe fotografkinja.

Vrhunac sasvim posebnog položaja žene jeste činjenica da muškarac, ukoliko nije njen seksualni partner, ne može da jede pred njom.

- Nisam to shvatala sve dok se nisam našla na večeri za jednom Tuarezi ženom, koja je sa sobom dovela svog zeta. Sedeli smo i jeli, a muškarac je sve vreme bio okrenut leđima. Ona mi je objasnila da je nesrećni muškarac u potpunosti prestravljen što mora da jede pred njom - priseća se fotografkinja, koja stalno prati i slika ovo pleme.

(Izvor: dailymail.co.uk)

Share this article