SAMSUNG predstavio novi čip i otkrio 10 stvari koje će imati zver zvana Galaxy s9!

Exynos 9810 je stigao i doneo brojna poboljšanja u odnosu na svog prethodnika.

Samsung je pre nekoliko dana predstavio novi Exynos 9810 čip koji će pokretati ovogodišnji "flagship" model Galaxy S9. Detalji o ovom procesoru otkrili su veliki broj opcija koje će imati jedan od najboljih pametnih telefona koji će se pojaviti u ovoj godini.

U nastavku vam predstavljamo deset opcija koje će imati Samsung Galaxy S9 zahvaljujući Exynosu 9810.

   

10. Face ID i Animoji

Sigurno je da Samsung skener lica i animirane emotikone neće nazvati isto kao Apple, ali će njihova suština biti ista.

Jedna od opcija koju će doneti Exynos 9810 je "dubinsko očitavanja" lica u 3D kako bi se telefon otključavao licem, a to će isto služiti i za animirane smajliće, piše "TechRadar".

*Foto: Weibo.com

9. 4K video u 120fps

Jedno od najverovatnijih poboljšanja na Galaxy S9 modelu u odnosu na prethodnu generaciju telefona je bolje snimanje videa. Zahvaljujući Exynos 9810 čipu moći ćemo da snimamo video u 4K rezoluciji i to sa 120 frejmova u sekundi.

Poređenja radi, iPhone X 4K video može da snima u maksimalno 60 frejmova. Ovako visok fps doprineće da snimci izlgedaju još realnije.

 

8. Usporeni snimci u 4K rezoluciji

Mogućnost snimanja usporenih video-klipova na Exynos 9810 čipu nigde nije specifično spomenuto, ali 120 fps-a je neophodno kako bi se usporeni snimak u 4K rezoluciji prikazivao kako treba.

Zbog toga je vrlo verovatno da će Galaxy S9 dolaziti i sa ovom opcijom.

7. Više snage

Exynos 9810 je čipset sa osam jezgara, od kojih četiri rade na 2,9 GHz, a preostala četiri na 1,9 GHz. To je skok sa 2,3 GHz, odnosno 1,7 GHz koliko je imao Exynos 8895 koji se nalazi u Galaxy S8 i S8 Plus modelima.

*Foto: Tanjug/AP

Single-core performanse su duplo bolje nego na prethodnom Exynosu, dok su multi-core performanse 40% bolje.

Pored više snage, novi Samsungov procesor biće i energetski manje zahtevan, pa će baterija na Galaxy S9 modelu trajati duže. Takođe, grafički čip je 20% jači, pa će to doprineti realnijim efektima u video-igricama.

 

6. Brži download

Veća snaga, doprineće i većoj brzini interneta. Exynos 9810 podržava Cat 18 LTE za brzine preuzimanje do 1,2 Gbps.

Toliko brzina dovoljna je za strimovanje snimka virtuelne realnosti visokog kvaliteta. Nažalost, u realnosti će realna brzina biti ograničena od strane mobilnog operatera i sigurno će biti sporija od maksimalnih 1,2 Gbps.

Pored veće brzine downloada, povećana je i brzina uploada podataka na 200 Mbps.

5. Bolje kamere

*Foto: Tanjug/AP

Kamere na Samsung Galaxy s9 biće brže i bolje nego na njegovom prethodniku, jer Exynos 9810 ima dual-ISP (image signal procesor), jedan visokih performansi, dok drugi ima malu potrošnju produžujući bateriju na taj način.

Čip je takođe sposoban za brži autofocus i poboljšava algoritme koji se koriste za smanjenje šuma na fotografiji, poboljšanje ivica i ulepšavanje lica.

4. Bolji zvuk

Audio subsistem novog Exynos čipseta je takođe poboljšan. To će doprineti kvalitetnijem zvuku, a takođe će nam se baterija sporije trošiti kada slušamo muziku.

3. Poboljšana Bixby veštačka inteligencija

Exynos 9810 može da koristi softver za dubinsko učenje kako bi pravilno identifikovao predmete i osobe na fotografijama.

Bixby trenutno poseduje mogućnost prepoznavanja predmeta, ali ono ne funkcioniše najbolje u svakoj situaciji. Ova karakteristika ima za cilj da to promeni.

2. Oštriji ekran

*Foto: Pixabay.com

Novi čipset kompanije Samsung podržava 4K UHD (4.096 x 2.160) i WQUXGA (3.840 x 2.400) rezolucije ekrana.

To znači da bi Galaxy S9 mogao da dođe sa ekranom veće rezolucije, jer primera radi, Galaxy S8 ima rezoluciju od 2.960 x 1.440 piksela.

1. Poboljšani VR

Oštriji ekran bi drastično mogao da poboljša VR iskustvo. 

Trenutno stanje virtuelne realnosti nije najsjajnije, jer je rezolucija prikaza i dalje neoštra i pikselasta. To bi Exynos 9810 mogao drastično da promeni, jer Samsung obećava pružanje "potpuno impresivnog grafičkog iskustva".

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article