Spor internet, a operater tvrdi da je sve u redu? PROVERITE DA LI VAM NEKO KRADE WiFi!

Najpre priznajte sami sebi koliko puta ste se nakačili na komšijin WiFi, čak ne ni zbog toga što vam je bila potrebna konekcija, nego samo zato što je, eto, bio otključan.

Ukoliko je vaša kućna mreža otključana velika je šansa da vam neko "krade" Internet. Međutim, sve i da ste stavili šifru na WiFi, postoji mogućnost da je neko uspeo da je razbije.

 

Proverite ko vam je "nakačen" na WiFi

Stručnjaci vam savetuju da se prijavite na svoj ruter, a to ćete učiniti tako što ćete u URL polje pretraživača uneti IP adresu rutera.

Ona se nalazi na samom ruteru i u većini slučajeva je 192.168.1.1 ili 192.168.0.1.

Kada vam se u pretraživaču otvori obrazac za prijavu potrebno je da se ulogujete kao administrator. U većini slučajeva su, po "default" podešavanjima, i korisničko ime i šifra "admin", ali ako nisu - potražite model rutera na Internetu i nađite uputstvo u kojem se nalaze podrazumevani podaci za logovanje.

Kada vam se otvori interfejs rutera, pronađite segment sa nazivom "Current Connected Wireless Clients", u okviru kojeg bi trebalo da se nađe tabela sa uređajima koji koriste vaš WiFi.

Uređaji na ovoj listi označeni su sa dva podataka - ID brojem i MAC adresom koja je unikatna za svaki uređaj. Iako hakeri mogu da sakriju MAC svaki put kada se konektuju, vi možete da iskopirate adresu sa liste prikačenih uređaja i da je blokirate.

IP adresu rutera možete naći i na sledeći način. Pritisnite Win+R (Windows dugme na tastaturi), pa u polje Open ukucajte - "cmd". Kada vam se otvori administratorski prozor ukucajte "ipconfig" i u spisku koji vam je izašao pronađite broj označen sa "Default Gateway". 

Blokiranje MAC adrese

U zavisnosti od rutera trebalo bi da pod stavkom Wireless pronađete "Wireless MAC Address Filter" u okviru kojeg imate i dve opcije filtriranja - crnu i belu listu, odnosno "Allow" i "Deny".

Bela lista će dozvoliti samo određenim uređajima da pristupe vašoj WiFi mreži, dok će crna zabraniti pojedinačnim uređajima.

Ako ne želite da se bakćete sa MAC adresama

Ukoliko ne želite da se baš mnogo bavite blokiranjem MAC adresa i pravljenjem lista, možete da istražite ko se nakačio na vaš WiFi, preko imena računara koji možete videti u admin delu.

Zna se koliko WiFi može da dobaci, tako da se ne može zakačiti niko iz susednog grada, već je reč o nekome ko je u vašoj okolini - dva-tri sprata gore-dole.

Ako ne želite ni time da se bavite onda samo često menjajte šifre, u nadi da će nestašni komšija prestati da vam upada u mrežu.

(Izvor: Dnevno.rs)

Share this article