Sve misterije BERMUDSKOG TROUGLA

Bermudski trougao pokriva veliku oblast Atlantskog okeana. Glavne tačke su: malo ostrvo Bermuda, Portoriko i grad Majami. Ovaj deo okeana je oblast u kojem je gust saobraćaj. Komercijalne avio i brodske linije prolaze tačno kroz taj deo okeana, a i mnogi manji brodovi i avioni takođe često putuju tim putem.

Često se naziva i Đavolji, zbog verovanja da tu deluju zle sile. U periodu kada je misteriozna pojava dobila ime, Bermudska ostrva nazivana su i Đavoljim ostrvima.

Pilot, pisac i bibliotekar Lari Kuše sproveo je tokom sedamdesetih godina prošlog veka opsežno istraživanje o fenomenu Bermudskog trougla i došao do zaključka da su mnoge tvrdnje koje se tiču nestanka brodova i aviona zapravo prenaglašene. On tvrdi da se u ovoj ozloglašenoj oblasti nije dogodilo ništa više nesreća brodova i aviona nego u drugim oblastima okeana. Kao razlog preuveličavanja činjenica, Kuše objašnjava potrebu za stvaranjem senzacionalne priče koja je autore toliko zaslepila da su možda i nenamerno navodili činjenice za koje bi možda i shvatili da nisu sasvim tačne, samo da su se malo više bavili istraživanjima.

NESTANAK PREVOZNIH SREDSTAVA

Iako je teorija o Bermudskom trouglu rođena pre 64 godina, podaci o nestalim brodovima i avionima u ovoj oblasti postoje stotinama godina unazad. Prema podacima, u poslednjih 500 godina u tom delu okeana je navodno nestalo više od 1.000 brodova i aviona.

LJUDSKE GREŠKE

Kritičari imaju svoju teoriju o Bermudskom trouglu i nesreće prepisuju ljudskim greškama. Prema njihovim navodima, oblast trougla pokriva ogromnu površinu plavog mora i plavog neba sa vrlo malim ostrvima koji liče jedno na drugo, među kojima se čovek lako izgubi. Ali, to bi moglo da objasni mali broj nesreća, ali je teško za poverovati da je moguće da su se iskusni piloti i kapetani tako lako zagubili.

ČUDNE VREMENSKE PRILIKE

Bermudski trougao karakterišu loše vremenske prilike. Svake godine tu oblast “pogodi” uragan, a i jaka Golfska struja Atlantskog okeana prolazi kroz tu oblast i vrlo je teška za savladavanje.

PIRATI

Jedan broj nestanka brodova u Bermudskom trouglu mogao bi da se prepiše piratima koji su vladali ovim delom stotinama godina unazad.

METAN

Oni skloniji nauci najčešće veruju u teoriju je ona o džepovima gasa metana koji se nalaze ispod površine mora u Bermudskom trouglu. U ovom trusnom području, tokom podrhtavanja tla se iz džepova se oslobađa gas koji dospeva na površinu. Ako se u tom trenutku na tom mestu zatekne neki brod, snaga metanskog mehura ga zaljulja, prevrne i brod potone. Metan, takođe, na isti način dospeva u vazduh i utiče na rad motora aviona, koje čak može i da zapali uz pomoć iskre.

SARGAŠKO MORE

Sargaško more je malo istražena oblast na severu Atlantskog okeana, okruženo jakim morskim strujama. Delom obuhvata parče Bermudskog trougla. Prema nekim pričama, događa se da se brodovi na sred tog mora “zaglave”, nasukaju i ostanu nepokretni.

POLUDELI KOMPASI

Prema legendama, ovo je jedna od dve oblasti u svetu u kojima kompasi “polude”. Ali, to jednostavno nije tačno. Kompasi će u ovoj oblasti imati mala odstupanja, ali iskusni i dobro obučeni mornari znaju kako da reše taj problem.

NAELEKTRISANA MAGLA

“Naelektrisana magla” ili “vremenski vrtlog” je teorija koja se zasniva na jednom navodnom incidentu koji se dogodio1970. godine. Pilot Brus Gernon i njegov otac su leteli avionom iznad Bermudskog trougla kada su upali u oblak koji se pretvorio u tunel. Kada su izašli iz “tunela” upali su u “naelektrisanu maglu”. Kompasi su im potpuno poludeli, varnice su letele sa komandne table. Najčudniji deo priče je onaj gde dvojica pilota tvrde da su tada putovali kroz vreme.

ATLANTIDA

Jedna od teorija je da se na tom prostoru nalazi izgubljeni grad Atlantida. Ova teorija datira iz 1970. godine, kada je ronilac tvrdio da je u tom prostoru video piramidalne oblike nedaleko od Bahama, i to na dnu okeana. Drugi naučnici i ronici međutim opovrgavaju ovu teoriju i tvrde da je njihov kolega video “Bimini put”, prirodnu građevinu od podvodnih stena koje liče na skulpture.

VANZEMALJCI

Najneobičnaja i nestvarna je teorija o nestanku aviona i brodova u Bermudskom trouglu je ona o NLO i vanzemaljcima. One su praćene pričama o neobičnim svetlima koja se pojavljuju u ovoj oblasti, a neki tvrde da se ispod površine okeana nalazi NLO baza.

NESTALI VELIKI OBJEKTI

Jedan od najpoznatijih i najvećih brodova koji su nestali u Bermudskom trouglu je američki vojni brod “Kiklop”, koji je nestao 1918. godine ubrzo pošto je napustio luku u Barbadosu sa 309 članova posade. 1945. godine, američka vojska ovde je imala još jedan gubitak na čuvenom Letu 19 – trening letu formacije od pet aviona sa ukupno 14 članova posade koji su nestali u Bermudskom trouglu.

KutakNet

Share this article