TAJNA PLEMENA MURSI: Žene stavljaju ploče u usta, a razlog je neverovatan (VIDEO)

Pleme Mursi iz Etiopije ima i niz svojih ukrasa, ali se jedan posebno izdvaja i zbog njega su jedinstveni na svetu.

Ove retke fotografije prikazuju žene iz plemena čije članice u ustima nose ploče, koje im rastežu usta do ekstremnih razmera.

Članice plemena Mursi, koje živi u Nacionalnom parku Mago u Etiopiji, počele su da nose ploče u ustima još kao tinejdžerke i postepeno su povećavale njihovu veličinu.

 

Teške ploče, napravljene od gline i veličine i do 13 santimetara u prečniku, koriste se kako bi obeležile tradicionalne rituale i gledaju ih kao znak lepote.

Žene počinju da ih nose sa 15 godina, kada im usne preseče drugi član plemena. Odrezani deo se sanira posle tri meseca i omogućava da usne rastegnu kako bi mogla da im stane ploča.

Cezari Filev iz Varšave otputovao je u Etiopiju kako bi se susreo sa ovom zajednicom i uradio je par predvinih fotografija plemena Mursi.

- Samo ovo žensko pleme nosi ploče u ustima. Napravljene su od gline i prilično su teške. Što je ploča veća, to je bolje - rekao je ovaj pedesetočetvorogodišnjak iz Poljske.

 Šta kad sekta zabranjuje lečenje dece: Ona je odrasla i odlučila da tuži svoje roditelje

On je rekao da one tokom vremena mogu da uklone ploče kako bi jele obrok. Kao i ostala plemena,Mursi pleme ima i drugi niz svojih ukrasa, uključujući rogove, tetovaže, ogrlice od metaka i ukrase za glavu.

 

– Postoji nekoliko teorija vezane za ploče, a jedna od njih je da odbije lovce na robove i ljude iz drugih plemena, iako je i ona pogrešna. Etiopljani kažu da je to stvar lepote, baš kao što su u zapadnoj kulturi prihvatljivi pirsinzi, tetovaže i šminka – rekao je Filev.

 – Za mene, članovi ovog plemena mi se čine veoma srećnim, srećnijim nego što smo mi, i oni definitivno nisu zainteresovani da budu kao mi – zaključio je Poljak.

 Pogledajte video:

 [youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=EWv27WZXbg4[/youtube]

(Izvor: Telegraf.rs)

Share this article