Tone narandžine kore bacao je na ovaj teren, a 16 godina kasnije, rezultat je iznenadio svet!

Naučnici nisu imali pojma da je ovo moguće...

Decenijama, države širom sveta pale svoje kišne šume, naročito u Južnoj Americi, gde su, na primer, ogromne parcele zemljišta očišćene kako bi se razvijala industrija palminog ulja.

Ali, na sreću, postoje ljudi koji pokušavaju da spasu ove važne ekosisteme, kao što je ovaj par iz Amerike. Daniel Janzen i Vini Halvaš sa Univerziteta u Pensilvaniji, su potpisali sporazum sa proizvođačem sokova od pomorandže u Kostariki i ponudili im zanimljiv predlog.

Par je zatražio od kompanije da doniraju deo svog šumskog zemljišta u zaštićeno područje, a zauzvrat bi kompanija mogla bez ikakvih troškova da odlaže svoj otpad od narandžine kore na područje koje su unapred odredili. To je bila zanimljiva ponuda, a kompanija se složila.

 

Godinu dana kasnije, suparnička kompanija koja proizvodi isti sok od pomorandže tužila je prvu kompaniju kako je prestala da odlaže svoj otpad na mesto gde je zakonom predviđeno. Pritom tvrdeći da su kore od narandže zagadile zemlju.

U trenutku kada je prva kompanija morala da zaustavi eksperiment, istovremeno je istovarila 1.000 kamiona koji su proizveli više od 12.000 tona kore. Tada je eksperiment zaboravljen i zemlja ostala netaknuta više od jedne decenije.

Pre nego što je eksperiment završen, dva američka ekologa su postavili fotografije ovog terena na sajtu. Ali kada su se vratili 16 godina kasnije, imali su poteškoće da ga ponovo pronađu.

Cáscaras de naranja es Costa Rica

Naravno, oni su bili na pravom mestu, ali pejzaž je bio potpuno transformisan. Tokom proteklih 16 godina, pomorandžina kora se smanjila i postavila temelje novog života koji se razvijao u regenerisanom pejzažu.

 

Dzungla je stekla potpuno novi zivot. Drveće je poraslo visoko i jako, a nekoliko vrsta životinja, uključujući i majmune, preselilo se na ovo područje.

Princeton Environmental Institute

Neverovatno otkriće ovih ekologa dalo je novu važnu lekciju za ekologe: ispostavilo se da potpuno ogoljena područja mogu oživeti bez problema.

Janzen i Halvaš su konačno bili u mogućnosti da lociraju područje koje su obnavljalo svih ovih godina. Pokriveno je vegetacijom koja je porasla tokom ovih 16 godina.

Zahvaljujući razgradnji kore od pomorandže, zaštitnici životne sredine otkrili su nešto neverovatno, nešto što bi čak moglo promeniti budućnost naše planete. Nadamo se da će u bliskoj budućnosti inspirisati još mnogo sličnih projekata.

Cáscaras de Naranja

(Izvor: Like Mag)

Share this article