UKLETO OSTRVO VENECIJANSKE LAGUNE

Povelja (it. Poveglia) je jedno od brojnih ostrva u laguni Venecije, ali umesto da bude preplavljeno turistima, niko se ne usuđuje da kroči tamo, a ribari ne žele ni da se približe ostrvu iz straha da će mrežama uhvatiti ljudske kosti.

Karantin, mesto gde su žrtve kuge tražile večni mir, a do pre par decenija i mentalna bolnica – malo ostrvo Povelja bilo je svedok mnogim neprijatnim događajima, a danas stoji napušteno, preplavljeno korovom i trošnim zgradama, na samo tri kilometra od svetlucavih palata čuvenog Grand kanala. O Povelji kruže razne priče koje su ravne najstrašnijem hororu, a jedna od njih je da je na ostrvu preminulo toliko ljudi, da je danas gotovo 50 odsto zemljišta zapravo pepeo spaljenih ljudskih tela. Lokalno stanovništvo danas s razlogom zaobilazi Povelju u širokom luku, smatrajući je najukletijim mestom u Italiji jer je na tako malom prostoru u najvećoj agoniji život izgubilo na hiljade ljudi, a turistički prospekti i vodiči se prave kao da ovo ostrvo ne postoji.

Tokom vekova, Evropu je nekoliko puta zahvatala strašna kuga koja je odnosila nebrojeno mnogo života, a oboleli u okolini Venecije slati su na Povelju, da sami i napušteni dočekaju svoj kraj. Godine 1922. na ostrvu je otvorena bolnica za mentalno obolele u koju su odvođeni svi koji bi odstupali od uobičajenih normi ponašanja. Priča se da je u bolnici radio doktor koji je izvodio najstrašnije eksperimente nad obolelima, želeći da otkrije lek za mentalne bolesti i proslavi se u svetu, ali je, tvrdeći da ga proganjaju duše preminulih, izvršio samoubistvo škočivši sa zvonika koji dominira ostrvom, a u kom je i činio zlodela. Prema nekim podacima, na Povelji je život izgubilo oko 160.000 ljudi, a i dan danas se na ostrvu mogu pronaći kosti koje svedoče o strašnim vremenima.

Povelja je danas napuštena, a italijanska vlada ne dozvoljava posetu ovom ostrvu. Međutim, moguće je otići tamo, ali je jako teško naći vozače vodenog taksija ili običnih čamaca koji žele da voze do ukletog ostrva, a oni koji pristanu traže i do 200 evra za vožnju. Surovo ali istinito, ljudski ostaci su nahranili zemljište Povelje, pa danas tamo odlično uspeva loza od koje se prave najbolja vina u Veneciji.

KutakNet

Share this article