USRED SRBIJE NEVEROVATNO ČUDO PRIRODE: Toplica je jedina reka u Evropi koja teče u kontra smeru (FOTO)

Ovaj prirodni fenomen oduvek privlači pažnju, a prvi ga je primetio Jovan Cvijić.

   

Reka Toplica, koja jednim delom protiče i kroz Prokuplje, jedina je reka u Srbiji, a i u Evropi koja ima epigenije, što znači da na dva mesta teče u kontra smeru.

*Foto: T now

Obe tačke na kojima se dešava ovaj prirodni fenomen nalaze se na maloj udaljenosti. Prva je oko brda Hisar, u samom centru grada, a druga manja kod brda Guba koje je prema izlazu iz Prokuplja ka Žitorađi. Ovaj prirodni fenomen oduvek privlači pažnju, a prvi ga je primetio Jovan Cvijić.

 

Nastavnik geografije u prokupačkoj Osnovnoj školi "Ratko Pavlović Ćićko“ Nenad Mutavdžić objašnjava da je ova pojava kod brda Hisar duga ceo kilometar i da se običnom posmaraču čini kada posmatra reku da ona teče uzvodno. U stvari, reč je o jedinstvenom prirodnom fenomenu, kada reka ne može da probije zemljište, pa skrene svoj tok. u ovo slučaju, ona se vraća ponovo ka izvorištu, odnosno ka Kuršumliji, zaobilazi Hisar i nastavlja dalje ka Gubi, gde opet pravi krug. Konačno nakon toga nastavlja svoj prirodni tok.

*Foto: T now

Zato kada neko gleda reku sa Hisara čini se da ona teče uzvodno, što je u suštini samo optička varka. Ona se samo malo vraća unazad, kao da uzima zalet i snagu da probije neosvojivo.

*Foto: T now

- Nakon povlačenja Panonskog mora, kasnije neogenog jezera ostalo je zaravljeno dno od gline, laporca i ilovače. Kada je reka Toplica potekla pre oko 600.000 godina brzo je usecala jezersko dno dok nije došla do kristalnih škriljaca. Tokom više hiljada godina nastavila je da usecastene, sprala jezerske naslage i tako se pojavila epigenija.

Tako je Toplica usekla svoje rečno korito u više zemljaste sastave od čvrstih stena. prema severu je ostalo niže i mekše. I baš na tom mestu nije uspela da probije korito, pa je promenila pravac kretanja, krenula se i napravila krug oko Hisara i niže oko Gube. Faktički na nekoliko mesta ona ima dva svoja toka koja su paralelna- objašnjava Mutavdžić.

Tako je priroda uredila da barem po ovom fenomenu Toplica postane najspecifičnija reka u Srbiji i Evropi, a jedna od retkih i u svetu.

(Izvor: telegraf.rs / B. R.)

Share this article