Zašto baš meni: Pčele otišle, med ostao

Pčelar Radivoje Tatić, iz sela Donja Lepenica, zabrinut za opstanak pčelinjaka.

Ostao bez tri pčelinja društva, ali kaže da neće odustati od svog hobija.PENZIONER Radivoje Tatić (65) vratio se pre dve godine iz Nemačke u zavičaj, u Donju Lepenicu i podno planine Motajica za sebe i dva sina podigao lepe kuće i počeo iz hobija da se bavi pčelarstvom.

- Ovo je idealan kraj za ispašu pčela na planinskim livadama. Kako to obično biva, krenuo sam od jedne da bi u maju prošle godine stigao do osam košnica. U julu mi se desilo nešto neobično. Moj komšija Milenko Nikolić, zvani Kreja, u svojoj šumi u jednoj ogromnoj bukvi primetio je pčele u dve šupljine. Posekao sam stablo, skratio ga, dovezao naveče kada pčele nisu aktivne, uspravio u pčelinjaku i odlučio da pčele ostavim u prirodnom staništu bez pretresanja u košnice, tako da je moj pčelinjak povećan na 10 pčelinjih društava - ispričao nam je nedavno Radivoje i dodao da je komšiju nagradio gajbom piva jer nije hteo novac za bukvu.

Kada smo Tatića obišli ovih dana, bio je vidno neraspoložen, a razlog je što su mu tri pčelinja društva iz košnica i jedno iz bukve nestali, ostavivši košnice pune meda.

Doktor pčelarstva sa Poljoprivrednog fakulteta Banjaluka Goran Mirjanić kaže da je reč o još neispitanoj bolesti nozema cerona koja se u Evropi pojavila pre 15, a kod nas pre 4-5 godina.

- Radi se o bolesti nepoznatog porekla, kada pčele gube osećaj sigurnosti, postaju dezorijentisane, napuštaju stanište i odlaze u nepoznatom pravcu - kaže profesor Mirjanić.

A Tatić se pita što je baš njemu moralo to da se desi.

OPASNO

Profesor Mirjanić dodaje da nauka još istražuje ovaj fenomen i da bi bilo krajnje opasno po biljni i ljudski rod ako bi došlo do masovne pojave pomora pčela. Jer, kako navodi, one u prirodi oprašuju 80 odsto cvetova, a 20 odsto svi ostali insekti.

KutakNet

Share this article