ZVER IZ DUBINE Otkriven uzrok MISTERIOZNOG ZUJANJA koje se čulo svuda u svetu

Neobičan seizmički događaj kod obale Afrike doveo je naučnike do otkrića najveće podvodne vulkanske erupcije ikad zabeležene.

Naučnici su u novembru 2018. u Indijskom okeanu, 50 kilometara od istočne obale ostrva Majot između Madagaskara i Mozambika, zabeležili čudna dešavanja koja su opisali kao seizmičko zujanje koje je obišlo svet, ali niko nije mogao da razume šta je dovelo do toga.

Zujanje je teklo na jednoj, ultraniskoj frekvenciji, što je bilo neobično jer seizmički talasi obično tutnje na mnogim frekvencijama. Štaviše, jedva da je bilo detektovanja “p-talasa” ili “s-talasa” (primarni i sekundarni) koji obično prate zemljotrese. A što je još bilo neverovatnije, ostrvo Majot se pomerilo za nekoliko centimetara južno i istočno nakon misterioznog događaja.

Sada naučnici misle da znaju zašto. Neobično seizmičko zujanje verovatno je bila objava rođenja novog podvodnog vulkana. Ovaj vulkan je ogroman – od okeanskog poda uzdiše se uvis najmanje 800 metara, dug je pet kilometara, a nastao je pre svega šest meseci.

- Nikada nismo videli ništa slično – kaže Natali  Fule, vođa ekspedicije.

Osim “seizmičkog zujanja” postojali su i drugi znakovi da se nešto krupno dešava. Stanovnici ostrva Majot prijavili su da su osetili više od 1.800 manjih potresa na skoro svakodnevnoj bazi, od sredine prošle godine, uključujući i najveći zabeleži zemljotres u ovom regionu u maju 2018, magnitude 5,8.

Pronalazak novorođenog vulkana nije bio nimalo lak. U traganju su učestvovale organizacije poput Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) u Francuskoj, Institut geofizike u Parizu (IPGP) i Francuski istraživački institute za istraživanje mora (IFREMER).

U sklopu istraživanja je na okeanski pod postavljeno šest seizmometara, blizu seizmičke aktivnosti. Ti instrumenti su otkrili zbijenu grupu potresa duboko u Zemljinoj kori, koja je verovatno potekla iz duboke komore s magmom iz koje se otopljeno stenje izbacuje na okeansko dno.

Ova komora magme se možda i smanjuje, jer je Majot potonuo za oko 13 centimetara i pomerio se za 10 cm istočno tokom prošle godine. Sonari su otkrili pet kubnih kilometara magme na okeanskom dnu, kao i mlazove vode bogate mehurićima koji izlaze iz vulkana. Uzorci stena sa dna možda će otkriti dubinu izvora magme, kao i rizik od vulkanske erupcije.

Majotu nisu strane vulkanske erupcije, ali kako ukazuje “Lajv sajens” prošlo je bar 4.000 godina otkako su vulkani poslednji put protresli ovo područje. Ostrvo je deo arhipelaga Komoro, kojeg su stvorile vulkanske aktivnosti.

Još nije jasno kako su tačno povezani zemljotresi, vulkan i neobično zujanje. Takođe je misterija zašto su vulkani pronađeni kod sićušnog ostrva. Za razliku od Havaja, koji se oformio usled velike vulkanske aktivnosti, vulkan blizu Majota leži kod drevnog procepa gde se Madagaskar odvojio od istočne Afrike. Moguće je da su pukotine nastale usled ovog razdvajanja sada dom novog vulkana.

- Međutim, neobično je da se vulkan pojavio kod Majota, koje je najstarije ostrvo u arhipelagu – kaže Ken Rubin, vulkanolog Univerziteta Havaji u Manoi.

Tek ostaje da se vidi da li je ovaj vulkan zaista nov, ili leži na starijoj vulkanskoj strukturi.

(Izvor: blic.rs)

Share this article