Aljbin Kurti: "JEDAN NAROD JE NA KOSOVU I U ALBANIJI, GRANICU SU NAM NAMETNULI SRBI"

Aljbin Kurti je, u intervju za grčki Katimerini, ponovio stav da u Albaniji i na Kosovu živi isti narod, podeljen granicom koju je nametnula Jugoslavija i kasnije Srbija.

Kako navodi taj medij, a prenosi Kosovo onlajn, u svom prvom nastupu na Delfi ekonomskom forumu ranije ovog meseca, Kurti se zalagao za potpuno priznanje Kosova i prijem u Evropsku uniju i NATO, čak i bez dogovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Istovremeno, on ne krije da želi da vidi Kosovo u mirnom ujedinjenju sa Albanijom i nije zabrinut zbog potencijalne nestabilnosti izazvane njegovom politikom.

U intervjuu za Katimerini Kurti je ponavio zahtev za potpuno priznanje Kosova od strane Srbije kao neophodan uslov za dogovor – zahtev za koji Srbi kažu da nijedan srpski političar ne može da ga ispini u doglednoj budućnosti, a da ne bude oteran sa vlasti. Njegova glavna briga je potencijalno prelivanje rata u Ukrajini na zapadni Balkan.

 

Vaš politički projekat je da želite da ujedinite Kosovo i Albaniju i da ne date nikakvu autonomiju Srbima na Kosovu. Tačno?

- Ja sam premijer Kosova godinu dana i ove godine su penzije povećane za 11 odsto, invalidske za 33 odsto. Obezbedili smo subvencije za nove majke i decu i ne pravimo diskriminaciju prema etničkoj pripadnosti ili veroispovesti. Želimo blisku saradnju sa Albanijom, ali ne na štetu manjina. Albanija i Kosovo su dve različite države, ali ne i dva različita naroda. Problem je kada Beograd uskoči i želi da potkopa našu državnost i naše institucije. Tada je prirodno da želimo da budemo jači, jer Srbija je mnogo jača od nas.

Briselski sporazum iz 2013. godine, kojim je dogovoreno osnivanje Zajednice srpskih opština, nije nešto za šta je odgovoran Beograd, to je nešto na šta je pristala Priština.

- Postoje 33 sporazuma, Beograd ne želi da sprovede više od dve trećine, već insistira samo na ovom. Kada sam bio u opoziciji, protivio sam se tome, jer to nije nešto što Srbi Kosova traže.

FINSKA PROFESORKA razotkriva laži: Srebrenica, Račak, Buča... - Isto lice Zapadne propagande!

Vi ste zapravo suzavcem upali u parlament kako biste sprečili da se to desi…

- Da, preduzeli smo neke direktne akcije protiv nekih stvari koje su nam nametnute. Ne zato što sam radikalan po karakteru, već po temi. Ali za mene je bilo vrlo jasno: Kosovo će uskoro postati nova BiH, nefunkcionalna država. I zaista sam se zabrinuo. Okupili smo se i nismo dozvolili da se radi kao i obično. Onda nas je naš ustavni sud opravdao. Rečeno je da Zajednica srpskih opština duhom i slovom krši ustav. Uvek sam bio projekat odozgo, nikada odozdo. Nema incidenata između Albanaca i Srba. Srbija je drugo pitanje.

Zašto mislite da bi Srbi na Kosovu bili u redu ako bi se ostvarila vaša vizija ujedinjenja Kosova i Albanije?

- U ovom mandatu izabran sam za premijera sa pravom posla i pravom. I mislim da svi Srbi na Kosovu žele posao i pravdu, ne mislim da se protive meni kao premijeru. Imam srpskog ministra, Srbi su zastupljeni u svim institucijama, ali Beograd vrši veliki pritisak na njih da ne budu lojalni Republici Kosovo. Borimo se protiv organizovanog kriminala i korupcije kao niko drugi u regionu. Ove godine smo uhapsili 270 državnih i javnih funkcionera zbog korupcije, što našu vlast čini i dopadljivijom manjinama. Ja nisam samo premijer Albanaca, ja sam premijer svih. Kosovo je sve uspešnije.

 

Ali vi želite da je rastvorite u veću državu.

- Želimo da ojačamo našu zemlju. Referendum o ujedinjenju sa Albanijom po našem ustavu nije dozvoljen. Naš ustav je takođe međunarodno uređen, ima član koji nam ne dozvoljava da se pridružimo drugoj zemlji. I teško je promeniti.

Pa zašto kažete da biste na referendumu glasali za ujedinjenje?

- Kao što sam rekao, mi smo jedan narod i nemoguće je da zaboravimo da su nam granicu između Srbije i Albanije nametnuli Srbija i Jugoslavija. To je granica koja nije naša. A kada Srbija napadne Kosovo, mi ne reagujemo samo kao Kosovo, mi reagujemo kao albanski narod, jer Srbija ima veoma bliskog saveznika u Moskvi i veća je od nas, tako da reagujemo na način koji nas približava uspešnoj odbrani.

Marin Le Pen: Ako pobedim na izborima Francuska izlazi iz NATO

Moj utisak iz Srbije je da osećaju da su izgubili mnogo dragocenog vremena u ratovima i da žele da sustignu i okrenu stranicu i grade ekonomsku saradnju u regionu. Zašto govorite o napadima?

- U proleće 1999. godine srpska "Operacija Potkovica" proterala je 80 odsto Albanaca iz njihovih domova. Posle rata, "Operacija Potkovica" je neposredno izvan Kosova u obliku 42 baze za napredno dejstvo. Nekada nas je Kremlj pominjao jednom mesečno, sada lažno poredi Kosovo i Krim svaki drugi dan. Na svom poslednjem, 19. susretu u novembru, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić i (predsednik Rusije Vladimir) Putin su govorili o "dvostrukim standardima i licemerju u međunarodnim odnosima", a Vučić je Putinu pokazao severni deo Kosova na mapi (napomena: oblasti gde živi srpska manjina). Zašto bi to uradio? Dakle, mi smo u opasnosti.

 

Ne zvuči kao da biste uložili mnogo truda u dijalog. Kakvo je vaše mišljenje o naporima za normalizaciju?

- Sa predsednikom Vučićem sam se sreo dva puta u junu i julu prošle godine. Imali smo jedan dogovor u vezi reciprociteta za automobilske tablice. Kreativan sam, konstruktivan i posvećen. Želim sporazum. Ali sporazum mora imati uzajamno priznanje kao središnji deo. Američki predsednik Bajden i američki državni sekretar Blinken su veoma jasni. Zvaničnici u Briselu, ako ih sretnete duže od pet minuta, kažu da nema načina da se zaobiđe nezavisnost. Priznavanje naše nezavisnosti biće dobro za Srbiju, jer će sledeća generacija odrastati bez ovog hegemonističkog sna o vraćanju Kosova Srbiji.

Ako postoji način da se normalizuju odnosi, a izbegava se, postoje realne šanse za probleme koji su se mogli izbeći. Da li ste uopšte zabrinuti zbog uticaja vaše politike na regionalnu stabilnost?

- Sa našom vladom ima više mira, sigurnosti i stabilnosti, a ne manje. Neću dozvoliti da bilo koji Srbin Kosova bude oštećen zbog nacionalnosti. Naša policija je tu za sve. Poručujem Beogradu: "Kosovo je izgubio Miloševićev režim. Zašto se ne distancirate?"

Možete li da objasnite šta ste rekli o analogiji između Kosova i Krima?

OVO JE NAJSTRAŠNIJA SRPSKA KLETVA! I dan danas je izgovaraju samo oni koji nekom žele VELIKO ZLO

- Rusi kažu da kao što je NATO oslobodio Kosovo od Srbije, oni će osloboditi koliko god mogu Ukrajinu od Kijeva. Kada su preuzeli Donbas i Krim, hteli su da naprave paralele sa Kosovom govoreći da su i oni imali referendum. Ali vrlo jasno sam video da su glasačke kutije tih referenduma nosili ruski vojnici. Samoopredeljenje i demokratija ne dolaze odozgo i sa vojskom, već odozdo i od naroda.

Bilo je nekoliko moćnih armija koje su vam pomagale u vašem samoopredeljenju.

- Ali oni su bombardovali samo avionima, mi smo se borili na zemlji. Slučaj Krima i Donbasa je za mene jasan izraz ruskog ekspanzionizma i imperijalizma. Pokušavaju da imitiraju NATO. Oni žele da stvore ovu lažnu analogiju.

Da li mislite da postoji rizik od destabilizacije Balkana zbog rata u Ukrajini?

- Mislim da Kremlj vidi tri potencijalna mesta gde bi mogao da širi sukob. Moldavija, Gruzija i Zapadni Balkan: BiH, Kosovo, Crna Gora. Na Zapadni Balkan bi mogli da ustupe operacije Srbiji, dok bi u Gruziji i Moldaviji morali da promene vlast. Zato sam zabrinut za naš region, a posebno za našu zemlju. U 2012. godini bile su dve zajedničke vojne aktivnosti Srbije i Ruske Federacije, 2016 njih 50, a prošle godine 100 aktivnosti.

Ali šta mislite koliko je moguć ovaj scenario?

- Stvarno ne znam. Primetio sam da Putin preseca puteve za izlaz. Zato smo zabrinuti.

Share this article