Bil Gejts upozorava: Sledeća pandemija biće deset puta gora!

Sledeća pandemija sa kojom će se svet suočiti mogla bi da bude deset puta gora nego ova koja se trenutno događa, upozorio je osnivač „Majkrosofta“ Bil Gejts.

„Nismo spremni za sledeću pandemiju. Nadam se da će za dve godine situacija biti drugačije. Vakcine, testovi, lekovi, epidemiologija, nadzor, ima mnogo toga da se uradi“, rekao je Gejts u intervjuu za nemački „Zidojče cajtung“.

PROČITAJTE JOŠ UHAPŠEN LEKAR IZ KOVID BOLNICE: Policiji stigla jeziva PORUKA, a onda su pogledali leševe

Kako je precizirao, da smo bili bolje pripremljeni za trenutnu pandemiju, da smo imali bolje dijagnostičke kapacitete i samim tim da smo mogli lakše da otkrivamo zaražene, broj preminulih bi bio manji, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

„Virus korona je postao sastavni deo naših života, kao i drugi događaji poput zemljotresa, tornada i promena klime. Izazov za vlade je da zaštite građane od takvih događaja“, naveo je Gejts.

Gejts se na buduću pandemiju osvrnuo i u godišnjem pismu svoje fondacije. U njemu je naveo da se „pripremljenost za sledeću pandemiju mora shvatiti ozbiljno kao da je u pitanju pretnja ratom“.

PROČITAJTE JOŠ "To je srpska rasistička propaganda": SKANDALOZNA AMERIČKA KRITIKA "DARE IZ JASENOVCA"

On je kao ključ za borbu protiv sledeće pandemije naveo „globalni sistem uzbunjivanja, masovno testiranje, 3.000 stručnjaka, „vatrogasaca“, koji će prvi reagovati u žarištima i desetine milijardi potrošenih dolara godišnje“.

„Moramo da potrošimo milijarde kako bismo uštedeli bilione“, navodi Gejts, aludirajući na ekonomiju teško pogođenu koronom.

 

Kako je dodao, svet nije bio spreman za pandemiju koja nas je pogodila u 2020, ali se nada da će biti spreman za sledeću.

Osnivač „Majkrosofta“ navodi da bi trebalo napraviti „mega-dijagnostičke platforme“, spremne da testiraju petinu svetskog stanovništva za nedelju dana.

Izrazio je nadu i u razvoj novih terapija, kao što je ona monoklonalnim antitelima.

Takođe, nada se da bi razvoj RNK vakcina mogao da otvori put za razvoj novih cepiva, kao što su ona protiv side, malarije ili tuberkuloze.

Jedna od njegovih ideja je i organizovanje redovnih „igara mikroorganizama“ na svetskom nivou. Na njima bi naučnici simulirali moguće pojave bolesti i kako se protiv njih boriti, „kao što se vojska priprema preko ratnih igara“, navodi Gejts.

Gejts je objasnio da je njegova fondacija uložila 1,75 milijardi dolara u borbi protiv kovida-19.

Share this article