DEKA (86) USTRELIO PROVALNIKA, OKRIVLJEN ZA POKUŠAJ UBISTVA?! Da li je ovo NUŽNA ODBRANA

Celo Lebane bilo je šokirano saznanjem da je starac (86) noćas upucao 52 godine mlađeg muškarca. Starac je uhapšen, a mladić (34) s povredama opasnim po život prevezen je u Opštu bolnicu u Leskovcu.

U medijima se spekuliše da je osumnjičeni koji je inače, kako je potvrdio MUP, držao pištolj u legalnom posedu, pucao u provalnika, ali je bez obzira na to 86-godišnjak uhapšen zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo u pokušaju.

PROČITAJTE JOŠ ŠOKANTNA ODLUKA IZ BRISELA: Evropski kovid-pasoši važiće samo za određene vakcine?!

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da je reč o samoodbrani. Preciznije, da "čovek koji je branio sebe i svoju nepokretnu suprugu ne bi smeo da zbog toga bude u zatvoru", navodi se u saopštenju MUP-a.

Po nalogu Višeg javnog tužioca u Leskovcu osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden tužiocu.

 

Kako je ministar dodao, tužilac prema sadašnjem zakonu nije mogao drugačije da postupi. Zbog toga je Vulin naveo da će ministarki pravde Maji Popović predložiti da povede raspravu o mogućoj promeni definicije nužne odbrane, i istakao da nije pravedno ići u zatvor zbog odbrane svog doma.

Mladić u kritičnom stanju

U Opštoj bolnici Leskovac upucani mladić je operisan i u kritičnom je stanju.

- Njemu je rana od metka prošla kroz dvanaestopalačno crevo i bubreg. Bubreg mu je odstranjen i dalje je, nažalost, u kritičnom stanju - rekao je direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević, piše Kurir.

PROČITAJTE JOŠ ZATVARANJE NEĆE BITI SAMO ZA VIKEND? Mere donete na sednici MOŽDA budu PRODUŽENE u nedelju uveče?

Slučaj Bogeski: Ubio lopova pokušavajući da zaštiti porodicu

Međutim, ovo nije prvi put da kontroverze u vezi sa nužnom odbranom uzburkaju javnost. Beograđanin Saško Bogeski uhapšen je 2013. godine nakon što je oko ponoći u svom stanu na Julinom brdu u Beogradu ubio provalnika Vladu Manića. Manić je upao u stan porodice Bogeski dok su u njemu bili Saško, njegova supruga i njihova maloletna ćerka.

saso-bogeski-FACEBOOK 800

 *Saško Bogeski, Foto: Facebook

Bogeski je priveden i određen mu je pritvor do 30 dana jer je, kako je pisalo u policijskom izveštaju, prekoračio nužnu odbranu. Posle više od četiri godine, Bogeskom je optužnica preinačena na ubistvo prekoračenjem nužne odbrane. Više tužilaštvo je preinačilo i sam opis kobnog događaja od 21. maja 2013, navodeći da je prvo provalnik Vladimir Manić napao šrafcigerom Bogeskog u njegovoj kući i da je onda optuženi upotrebio nož nanevši povrede zbog koje je lopov preminuo nekoliko ulica dalje.

- Žena je stavila dete da spava i otišla u spavaću sobu, a ja ubrzo za njom. Ona je izašla iz sobe i brzo se vratila šapćući da nam je u stanu provalnik. Prestrašio sam se i izašao iz sobe - izneo je odbranu tada Saško Bogeski na jednom od ročišta, na kojima je potvrdio i da je nož - kojim je usmrtio Manića - potegao u samoodbrani.

 

U rvanju koje je usledilo, Bogeski je nekoliko puta ubo provalnika, koji je uspeo da pobegne iz stana. Otrčao je do trafostanice u blizini, pozvao brata u pomoć, ali je ipak iskrvario nasmrt.

Nakon pet godina trajanja sudskog procesa, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Saška Bogeskog. Ovom odlukom odbijena je žalba tužilaštva i potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, koji je zaključio da je Bogeski delovao u samoodbrani.

Kako se tumači nužna odbrana?

Bivši sudija Goran Obradović rekao je ranije za "Blic" da se u drugim državama nužna odbrana tumači šire, tako da ubistvo razbojnika smatraju bez suđenja za nešto što nije krivično delo.

Advokat Nebojša Perović svojevremeno je rekao da je uvek prisutna polemika u kojoj meri je došlo do stvarne nužne odbrane.

- U ovakvim slučajevima sud se dosta oslanja na nalaz veštaka. Pitanje je u kom stepenu je smanjena moć rasuđivanja i u kom stepenu je prisutan efekat straha i besa. Vrlo je teško proceniti koliko napadnuti može da kontroliše svoj postupak i u kom trenutku on brani sebe i porodicu - istakao je Perović.

Share this article