Došao mi je gazda kod koga živm već sedam godina i počeo sa: "Malo mi je neprijatno..."

Da dobrih stanodavaca još ima, u moru onih koji koriste dolazak Rusa i Ukrajinaca i dižu kirije u nebesa, govori i objava jednog momka u grupi za iznajmljivanje nekretnina.

Meseci iza nas veoma su nepovoljni za podstanare koji se součavaju sa često, neosnovanim uvećanjem kirije, negde čak i za 100 odsto, a neretko dobijaju informaciju i da moraju da se isele jer "stan mogu Rusu ili Ukrajincu da izdaju za mnogo više".

Sa uvećanjem kirije suočio se i izvesni Dragan, kojem je kirija uvećana nakon sedam godina. Međutim, retko ko bi u jeku dešavanja, očekivao ovakav rasplet. Njegov stanodavac je za primer.

 

- Živim u garsonjeri na drugom spratu zgrade koja se nalazi na Karaburmi na dva minuta hoda od Big fashion-a. Kiriju već sedam godina plaćam 110 evra, poslednju koju sam doneo, vlasnik mi je rekao da mu je neprijatno što će ovo morati da mi kaže, ali da treba da podignemo kiriju - piše u njegovoj objavi, a zatim dodaje:

"Samo je čovek"

"Na moje pitanje za koliko, on uz opasku još jednom da mu je neprijatno, mi je rekao da će od januara biti 120 evra. Čovek, nije niti buržuj, niti išta slično, samo je čovek".

- Izdaju se stanovi u Kaluđerici za 800 evra, u Zrenjaninu ili gde već za 400 evra, jer pazi sad, stan je odmah pored autoputa za Beograd. Jezivo je gledati kako se ljudi ponašaju, kao ratni profiteri, što i jesu. Ušteđevine Rusa i Ukrajinaca će nestajati polako, za godinu, dve.. - stoji u objavi mladića.

Iako retki, ovakvi slučajevi nisu usamljeni, pa je tako Telegraf Biznis u avgustu preneo dobar primer sa Zvezdare.

"Stan se izdaje isključivo državljanima Srbije, regiona, bivše Jugoslavije, jer nismo ratni profiteri, ne vodimo se trenutnom situacijom u svetu, ne zato što se ne saosećamo, već iz poštovanja prema situaciji u našem području", napisala je vlasnica stana u oglasu između ostalog.

Napominje se da se sa zakupcem stana sklapa ugovor i prijavljuje poreskoj upravi.

Ovakvi primeri bi mogli da budu nova sadašnjica, da stanodavci koji postavljaju nerealne cene nekretnina plaćaju porez na to što izdaju svoje kvadrate bezobrazno skupo, ali su propisi, izgleda spori.

Share this article