Fata Orlović likuje nad srušenom pravoslavnom crkvom: "HVALA BOGU ŠTO SAM DOČEKALA!"

Srpska pravoslavna crkva u Konjevića Polju, kod Srebrenice srušena je juče, po tužbi muslimanke Fate Orlović koja je tvrdila da je crkva izgrađena na njenom imanju tokom rata 90-tih godina.

Starica je za Anadoliju danas izjavila da je iscrpljena od višedecenijske borbe.

– Hvala Bogu, dočekasmo, izvrši se sve kako treba, ali danas mi je ponajgore. Nije mi pravo, ne volim, a moram, jer svako svoje traži, pa tražim i ja svoje. Ja njima nisam ništa učinila, niti činim. Drago mi je što je iznesena iz avlije, ne bi je trpeo niko, pa ne mogu ni ja - kazala je Fata Orlović.

PROČITAJTE JOŠ BAGEROM NA SRPSKU SVETINJU: Snimak rušenja pravoslavne crkve u Konjević Polju (VIDEO)

 

Orlović je tvrdila da je Srpska pravoslavna crkvena opština crkvu izgradila na imovini koju je u vreme rata u BiH Orlović morala da napusti.

Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. doneo presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora ukloniti crkvu.

Vlasti RS ranije su najavljivale da će crkvu izmestiti sa tog prostora na neku drugu lokaciju, a ne da će biti srušena.

crkva-rusenje-bosna-ps 770

 *Foto: Printscreen

O ovome je je Fata Orlović, supruga pokojnog Šaćira Orlovića, govorila u oktobru 2019. godine.

- Ovo je i od Alaha iskušenje, nije samo od Srba, mene je i Alah kuš`o da vidi kakva mi je duša. Zadovoljna sam, hvala ljudima koji su ovu presudu doneli, nek nose crkvu, koji god hoće u svoje dvorište. Ova tri meseca odoh svojoj deci, a oni nek je iznesu, nek im je prosto! Zemlju ne bih prodala, ali da jesam ulicu ne bih smela da pređem od naših muslimana. Gora mi je bila robija od našijeh, nego od Srba... I pare su mi nudili, ali meni pare ne trebaju - rekla je ona tada povodom presude Evropskog suda za ljudska prava, kojom se Bosni i Hercegovini nalaže uklanjanje pravoslavne crkve Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja iz njenog dvorišta u Konjević Polju.

 

Jovan Nikolić koji je aktivno učestvovao u izgradnji crkve u Konjević Polju kao funkcioner u tadašnjoj bratunačkoj opštinskoj administraciji tada je rekao sledeće:

- Rešenje je kompromis, mislim da crkva, ali ni srpski narod, kao ni Republika Srpska ne bi smeli apriori prihvatiti grubo rušenje verskog objekta, jer bi to bio klasičan vandalski čin.

- Jedina dva moguća scenarija, pričao je Nikolić, jesu ili nagodba sa Fatom ili postepeno preseljenje crkve, što je tehnički izvodljivo. Ali to iziskuje vreme i pronalaženje nove lokacije. Sve ostalo bilo bi poniženje i Crkve i Republike Srpske. To poniženje, zaključuje Nikolić, to rušenje, bi uživo prenosili sarajevski mediji, a u senci bi se smejali i trljali ruke oni kojima je do mira, do Fate i do suživota, najmanje stalo.

Share this article