Gorica Nešević: Svesna sam da mi u ovom dobu bolje stoji suknja koja je iznad kolena, nego ona koja je ispod dupeta

Svesna sam odavno, da nisam manekenka, da ne moze sve lepo da mi stoji, da moram da imam svoje pakovanje. To valjda svakoj zeni daje neku posebnost.

Svesna sam da sam u zivotu pravila silne greske, da se na greskama valjda uči, a da ja sve lekcije nisam savladala. Često iznova i iznova, ponavljam iste. 

Svesna sam da mi u ovom dobu (godinama) bolje stoji suknja koja je iznad kolena, nego ona koja je ispod dupeta.
Svesna sam da kao pojedinac ne mogu nista da promenim, ali mogu dosta da uradim. Za sebe i svoje - da saslusam, da razumem, da bezgranicno, bez ustezanja volim, da priznam, da se izvinim, da se pokajem...

Svesna sam, da iako se trudim da budem jasna, uvek ce biti onih koji ce pogrešno protumačiti ono sto sam rekla ili napisala i uvek će okrenuti vodenicu na pogrešnu stranu, na nešto loše, na zlo... Ne vredi da se bunim, demantujem, ponovo objašnjavam.
Svesna sam da je lepo sećati se, lepo je maštati, sanjati i planirati, ali da je najvažniji trenutak sadašnjosti koji često prodje, promakne zbog sećanja ili planova. Ne uhvatimo ga uvek.
Svesna sam da sam se na primer rodila ili odrasla na nekom drugom, uredjenijem mestu, da bi mi kvalitet žvota bio bolji, ali ko zna da li bi moj emotivni i socijalni život bio tako bogat, da li bi imao sve ove mirise, smradove, ukuse i neukuse koji ga čine životom.Svesna sam, da sam u prošlosti naučila da trepćem, izvoljevam, da se makar malo foliram...da bih bolje prošla (kod muškaraca).
Svesna sam da ako ne operem pleh i šerpu odmah, neće doći nikakva čarobna vila da to uradi umesto mene, pa je bolje da to odradim odmah dok se nije skorelo.Svesna sam da je manipulacija sastavni deo komunikacije i da ne treba svaki put da se iznenadjujem ili čudim.
Svesna sam da ova moja koža čuva moje telo, da drugo nemam i da zato treba da ga volim, negujem i poštujem.
Svesna sam da sam mnoge stvari mogla bolje ali da ne treba da patim za onim sto nisam, vec da se trudim da ono što ću tek uraditi, uradim sto je moguće bolje.Svesna sam da ima dana kada mi nisu sve ovce ili koze na broju, ali da ne treba da ih prebrojavam, vec da idem dalje. 
Svesna sam da sam žešća paničarka, a da lek još nije pronadjen. Dok je moja najbolja drugarica pola sata pokušavala da utera mačku u transporter, ja sam izbačena u drugu sobu virila kroz kljucaonicu dok mi je srce lupalo k'o nenormalno, jer sam se bojala da ce macka da je izgrebe, ujede, poludi... Kreten. Inace, mačka je skroz pitoma, ali nikad se ne zna...Svesna sam da život teče istom brzinom iz dana u dan, a da mi se nekad cini da su njegovi delovi protrčali pored mene, i da to ne smem da ne vidim.Svesna sam da "u svakom čoveku živi dobar i zao vuk, a da će pobediti onaj koji se bolje hrani." (Indijanska poslovica).
 

KutakNet

 

Share this article