Igor Jurić o hapšenju Mike Aleksića: Jedna od priča za koju smo znali (FOTO)

Osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić oglasio se povodom privođenja poznatog učitelja glume Miroslava Mike Aleksića zbog silovanja.

Jurić je na Fejsbuku napisao da je priča da Aleksić zlostavlja i seksualno iskorišćava svoje učenice bila poznata i toj fondaciji.

"Jedna od priča za koju smo znali. Treba da smo kao društvo ponosni na devojke koje su imale dovoljno hrabrosti da ne ćute o onome kroz šta su prošle za vreme svog školovanja", napisao je Jurić.

PROČITAJTE JOŠ Tihomir Stanić o Mileni Radulović: Ovo je moja poruka svima onima koji pitaju "šta je čekala do sad"

 

Podsetimo, poznati režiser, scenarista i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić uhapšen je sinoć u Beogradu zbog optužbe za silovanje.

Kako navodi "Blic", vlasnik škole glume Miroslav Mika Aleksić večeras je priveden u stanicu policije, jer ga je više devojka prijavilo za silovanje ili seksualno uznemiravanje.

Poznata glumica Milena Radulović u ispovesti koju je dala za taj list ispričala je da je Aleksić dok je bila maloletna silovao i da se to dogodilo više puta.

"Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se", rekla je Milena Radulović.

PROČITAJTE JOŠ POTRESNA ISPOVEST MILENE RADULOVIĆ: "Silovao me učitelj glume Miroslav Mika Aleksić kad sam imala 17 godina"

Kako kaže, taj događaj je za nju predstavljao veliki šok.

"Do tog trenutka nisam pomislila da je takvo nešto uopšte moguće. Nisam ga poznavala takvog i u tom periodu bila sam ubeđena da sam jedina i sama. Bio je to šok. Slom. To je za mene bila druga porodica", navodi ona.

Kaže da nije jedina, već da postoji još pet devojaka, od kojih su neke i maloletne, koje su ga prijavile policiji.

Zorana Mihajlović ohrabrila žene da prijave nasilnike

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović saopštila je da ohrabruje svaku ženu da prijavi nasilnika i poručila žrtvama da "nisu same".

Reagujući na vest o hapšenju vlasnika poznate škole glume pod optužbom za seksualno zlostavljanje učenica, rekla je da ove strašne pojave treba da navedu da se zapitamo u kakvom društvu živimo i šta možemo da uradimo da ono bude bolje mesto za život naše dece.

 

Ona je zahvalila glumici i devojkama koje su, kako je navela, "smogle hrabrosti da progovore", a dodala je da su tužilaštvo i druge nadležne institucije "tu da odrade svoj deo posla" i da joj je drago da je proces već pokrenut.

"Niko nije toliko moćan da za svoja sramna nedela ne odgovara. Verujem da će primer ovih devojaka biti podstrek i drugim ženama sa, nažalost sličnim iskustvom, da podignu svoj glas, da nasilnici budu kažnjeni", rekla je Mihajlovićeva.

Marija Lukić: Pazite šta ćete napisati

Podršku glumici Mileni Radulović pružila je i Marija Lukić.

Ona je zamolila sve da paze šta će reći i napisati o tom slučaju.

Maja Gojković osudila nasilje nad devojkama u školi glume

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojkvić izjavila je da je "ispovest mlade glumice Milene Radulović koja svedoči o stravičnom seksualnom nasilju koje je preživela u poznatoj školi glume sa razlogom uznemirilo čitavo naše društvo i pokazalo da je seksualno nasilje nad decom i ženama prisutno, često prikriveno i zato je neophodno da sve žrtve imaju jasnu podršku svih nas i u borbi koju vode".

Kako ističe u saopštenju za javnost Gojkovićeva pruža veliku podršku Mileni Radulović i svim drugim devojkama koje su prošle kroz patnju i torturu.

"Odajem tim devojkama zahvalnost na hrabrosti i odlučnosti da progovore o ovom teškom iskustvu. Ovo je važno ne samo zbog Milene već i zbog svih devojaka i žena koje su se nalazile ili nalaze u ovakvoj situaciji, posebno iz sveta kulture koje su često žrtve nasilja o kome se u svetu kulture Srbije sve više govori", navodi Gojkovićeva.

Ona naglašava i da je na čitavom društvu sada da ih podrži, a na nadležnim organima da hitno i efikasno reaguju u ovom slučaju.

"Zato pozdravljam već prve reakcije državnih organa i očekujem da ovaj slučaj dobije i sudski epiolog, kako bi odgovorni snosili zakonske posledice i sankcije, a naše društvo poslalo jasnu poruku svima da seksualno nasilje nad devojčicama i ženama je neprihvatljivo i ne može ostati nekažnjeno", navela je Maja Gojković.

Share this article