KAREN DONFRID: SAMI ODLUČITE Pitanje sankcija Rusiji sada na stolu pred Srbijom!

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju Srbiju u daljem svrstavanju uz SAD i EU, kaže visoka zvaničnica Stejt departmenta za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid, dodajući da Srbija sama mora da odluči kako će da se postavi kada je reč o sankcijama Rusiji.

Donfrid ocenjuje kao veoma važno za priključivanje Srbije EU i to što je naša zemlja glasala da se suspenduje rusko članstvo u Savetu za UN za ljudska prava.

- Podržavamo Srbiju u daljem svrstavanju uz SAD i EU. Za SAD je važno da se podrži Ukrajina u ratu, ali i da se Rusiji stavi do znanja da mora da plati cenu za ono što radi. To je naš stav, a Srbija mora sama da odluči kako će da se postavi kada je reč o sankcijama -rekla je Donfrid za "Politiku", ističući da je pitanje sankcija "nesumnjivo na stolu" pred Srbijom.

Kada je reč o srpskoj ekonomiji, Donfrid je zaključila da su za najveći broj novih investicija i ekonomski rast u Srbiji zaslužne zemlje EU.

 

Smatra da je spoljnopolitički interes Srbije pridruživanje EU, te dodaje da SAD podržavaju taj proces.

- Ako pogledate američke programe u Srbiji, bez obzira na to da li je reč o borbi protiv korupcije, slobodi medija ili vladavini prava, sve to pomaže Srbiji da uđe u EU. Na Srbiji je da odluči gde joj leže spoljnopolitički interesi i da teži tom cilju - kazala je ona.

"KRVNIČKI ME PRETUKAO I USRED NOĆI IZBACIO U ŠUMU" Ispovest Beograđanke kojoj se vikend na Divčibarama pretvorio u pakao

"Vučić vidi budućnost Srbije u EU"

Na pitanje da li je zadovljna onim što je čula na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić, Donfrid je pozitivno ocenila stav predsednika zemlje, i naglasila je da je Vučić veoma jasan u vezi sa tim gde vidi budućnost Srbije, a to je EU.

*FOTO: STRAHINJA AĆIMOVIĆ / TANJUG

Osvrnula se i na izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila da SAD žele da suzbiju ruski i kineski interes u Srbiji, i kazala da njena zemlja veruje da svaka država ima suvereno pravo da odlučuje o svojoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, bilo da je to članstvo sa EU ili NATO.

- Vidimo i strateško partnerstvo Rusije i Kine. To je nesumnjivo kontekst u kojem je ambasador Hil govorio o Srbiji, koja treba da odluči kakva će njena spoljna i sigurnosna uloga biti. Srbija mora da razmišlja o tome ko je podržava, a ko ne bi voleo da uspe - poručila je zvaničnica Stejt departmenta.

 

Sveobuhvatan sporazum Beograda i Prištine

Kada je u pitanju situacija na KiM, Donfrid je istakla da je veoma važno za Kosovo i Srbiju da sarađuju i reše odnos.

Prema njenim rečima, SAD podržavaju dijalog kojem posreduje EU i sveobuhvatan sporazum koji će rezultirati normalizovanjem odnosa s fokusom na međusobno priznanje.

Ukazala je na to da je, prilikom boravka na Kosovu, uvidela da postoji spremnost za taj dijalog, kao i da je o tome razgovarala sa predsednikom i premijerkom Srbije i izrazila nadu da će se na tom planu napredovati.

- To je upravo napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji će normalizovati odnose, s fokusom na međusobno priznanje - navela je ona.

Tvrdi da je i od predsednika i premijerke Srbije čula da su spremni da se uključe u taj dijalog.

SVET STRAHUJE OD TREĆEG SVETSKOG RATA Ruske pretnje unele uzbunu u zapadne redove

"Zaustaviti rat u Ukrajini"

Kada je reč o ratu između Ukrajine i Rusije, kao i mogućnosti da dođe do Trećeg svetskog i nuklearnog rata, Donfrid je rekla da SAD smatraju da je ruski rat neisprovociran i nepravedan.

- Ukrajina je nevina strana i posvećeni smo tome da se Ukrajina brani. Predsednik SAD Bajden je eksplicitno rekao da je cilj da se zaustavi rat, a ne da se pokrene širi sukob i direktni rat sa Rusijom - rekla je ona.

Ističe da Ukrajina ima pravo da se brani i da SAD ovoj zemlji daju bezbednosne sisteme, kako bi se odbranila od "brutalne ruske agresije".

- Kada je započeo ovaj rat, Putin je mislio da će to biti rat ruske vojske protiv ukrajinske vojske, a suočio se sa 44 miliona Ukrajinaca koji brane svoju zemlju pod nezamislivim uslovima - kazala je ona.Prokomentarisala je izjavu ministra spoljnh poslova Rusije Sergeja Lavrova da ne isključuje mogućnost trećeg svetskog rata i nuklearnog rata i podsetila da da su i SAD i Rusija rekle da je nuklearni rat nezamisliv.Smatra da, kao nuklearne sile, te dve zemlje snose odgovornost za to da se postaraju da nuklearno oružje nikada ne bude upotrebljeno.Izrazila je nadu da Rusija i dalje želi da se uzdržava od uptrebe tog oružja.

Share this article