Miodrag je očistio korito reke Toplice, pa prodao sve što ima da plati kazne

Miodrag Mihajlović iz Kuršumlije je pre deset godina samoinicijativno očistio korito reke Toplice, a i dan danas za to plaća paprene kazne.

Naime, Mihajlović je izvadio 30 kamiona smeća iz reke, ali je njegova inicijativa okarakterisana kao ugrožavanje životne sredine i kažnjena sa preko 50 sporova i plaćenih više od 1.000.000 dinara kazni. Sumanuta birokratija u Srbiji okovala je Miodraga, jer je bez dozvole nadležnih svojim bagerom vadio nekoliko tona otpada.

PROČITAJTE JOŠ Dedu Milutina (86) iz Lebana koji je upucao provalnika besplatno će braniti advokati Tome File

 

Kako bi isplatio basnoslovne kazne, ali i poslao ćerku na studije, Miodrag je morao da proda njive i stoku. Herojski čin ovog čoveka doneo mu je probleme koji i dalje traju.

“27 puta su me po raznim prijavama policajci privodili zbog ugrožavanja vodnog toka, autohtonih vrsta riba… Dobio sam preko 50 sudskih poziva od sudije za prekršaje na nalog Vodoprivrede, Srbija Voda, opštinskih vlasti” rekao je 2011. godine za B92, između ostalog, Miodrag Mihajlović.

Miodragu su zabranili da čisti Toplicu, ali je on 2012. godine u obližnjem selu Rudare čistio korito reke Kosanice, a pomogli su mu radnici JKP “Toplica” i turističkog preduzeća “Planinka”.

 

Danas, deset godina kasnije, Miodrag se od stresa razboleo. Očajna situacija u kojoj se ovaj čovek našao, obelodanjena je u javnosti putem Fejsbuk profila “Eko Straža”.

“Stupili smo u kontakt sa familijom, Miodrag se od silnog stresa razboleo, od čega tačno nećemo da spominjemo jer nije u redu prema porodici. Sem bolesti totalno je emotivno potonuo jer je počeo da veruje da je problem u njemu, a ne u sistemu. Verovatno ne razume da postoji još dobrih ljudi. Sa državom i sistemom ćemo se obračunati kasnije, Miodrag ne treba da čeka. Dosta nas je izrazilo želju da, ne da pomogne čoveku, već da mu vrati deo koji je platio za nas. Ako ima još ljudi koji su voljni ovo je broj računa:

Miodrag Mihajlović
170001056870600026
UniCredit Banka
Sifra placanja vam je 289

Hvala svima, a veliki pozdrav za Miodraga i sve naše tihe heroje tamo napolju”, navodi se u objavi.

Iako je Miodrag uradio nešto za divljenje, država Srbija učinila je da se zbog svog dela oseća loše. Paradoks zar ne…

Pokažimo Miodragu da njegova borba nije bila uzaludna. Pomozimo mu da pobedi, jer će to biti i pobeda svih nas!

(kutaknet.com / nova.rs)

Share this article