NAJBOGATIJI POLITIČAR Dušan Bajatović mesečno u džep stavi neverovatnih 33.675 EVRA!

Direktor „Srbijagasa“ od marta 2020. dobija i naknadu kao direktor „Gastransa“, pa sad svakog meseca inkasira neverovatnih 3.973.676 dinara

Dušan Bajatović, generalni direktor JP „Srbijagas“ i funkcioner SPS, od marta 2020. prima mesečno i 1.707.268 dinara kao direktor „Gastransa“ (vlasnik ove firme je „Saut strim Serbija“), pa su tako njegova ukupna mesečna primanja vrtoglavih 3.973.676 dinara, odnosno 33.675 evra, piše Kurir!

PROČITAJTE JOŠ VUČIĆ: Sa dve prosečne plate može da se živi pristojno u Srbiji

Bajatović je donedavno imao prijavljena mesečna primanja od 2,2 miliona dinara: kao direktor JP „Srbijagas“ 174.378, kao narodni poslanik 28.686 dinara, član NO „Jugorosgasa“ 1.473.344 dinara, predsednik NO podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor“ 590.000 dinara.

 

Međutim, posle otkrića ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović da Bajatović ima funkcije u gotovo 14 firmi povezanih sa „Srbijagasom“, Kurir je preko Agencije za privredne registre pronašao Bajatovića u upravljačkoj strukturi još dve firme - „Gastrans“ i „Sogaz“, a da podataka o ovim funkcijama nije bilo u njegovoj imovinskoj karti.

Posle mesec i po dana „ratovanja“ s Agencijom za borbu protiv korupcije, Kurir je dobio podatke o novim Bjatovićevim primanjima, a koji se posle naših urgencija i nalaze u javnom registru. No, krenimo redom.

Firma „Gastrans“ osnovana je 2011, kao direktori u APR su upisani Dušan Bajatović i Igor Elkin, a vlasnik ovog preduzeća, čija je delatnost cevovodni transport, jeste „Saut strim Serbija AG“ iz Švajcarske. „Saut strim Serbija AG“ je pak firma u kojoj JP „Srbijagas“ ima udeo 49 odsto, a „Gasprom“ 51 odsto.

dusan-bajatovic-foto-nebojsa-mandic 770

 *Foto: Nebojša Mandić

Ime Dušana Bajatovića, prema podacima sa APR, pominje se i u akcionarskom društvu za osiguranje „Sogaz a.d.o.“ Novi Sad, gde ovaj socijalista obavlja funkciju predsednika nadzornog odbora. Delatnost ovog akcionarskog društva je neživotno osiguranje.

Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije krajem novembra, kada je Kurir i počeo ovo istraživanje, nije bilo podataka o ovim Bajatovićevim funkcijama. Na pitanja da li je generalni direktor „Srbijagasa“ prijavio Agenciji ove dve funkcije, i ako jeste, kolika su mu mesečna primanja, a ako nije, da li je bio u obavezi to da uradi, iz ove institucije su nam 10. decembra odgovorili:

- Odgovore na pitanja u vezi sa javnim funkcionerom Dušanom Bajatovićem pružićemo nakon detaljne provere činjenica.

 

Na molbu da pojasne šta znači „nakon detaljne provere činjenica“, odnosno da li je Bajatović u obavezi da prijavi funkcije i primanja ili ne, iz Agencije su poručili da se „detaljna provera činjenica odnosi prevashodno na utvrđivanje vlasničke strukture privrednih društava koja su osnovana u inostranstvu i načinu finansiranja iz budžeta RS kako bi se na nesumnjiv način utvrdilo da li prihod po osnovu obavljanja poslova u tim privrednim društvima predstavlja prihod iz budžeta ili drugih javnih izvora, od čega zavisi činjenica da li su ti podaci javno dostupni“.

- Dušan Bajatović je podneo Agenciji 36 izveštaja o imovini i prihodima u kojima je, pored ostalog, navodio i druge poslove koje obavlja - naveli su iz Agencije u odgovoru.

PROČITAJTE JOŠ PREMINULA DR SONjA RAKOČEVIĆ: Na Božić izgubila bitku sa korona virusom

Posle još jedne ture dopisivanja iz Agencije su konačno 6. januara, odgovorili:

- Dušan Bajatović, direktor JP „Srbijagas“, prijavio je u izveštaju od 29. januara 2019. da obavlja posao direktora „Gastrans d. o. o.“ Novi Sad, dok je u izveštaju od 9. marta 2020. prijavio da po tom osnovu počev od marta 2020. ostvaruje prihod u mesečnom iznosu od 1.707.268,50 dinara. Takođe, u izveštaju od 29. januara 2019. prijavio je da obavlja posao predsednika Nadzornog odbora „Sogaz o. a. d.“ Novi Sad, po kom osnovu ne ostvaruje prihod.

Ovi podaci su potom retroaktivno ubačeni u Bajatovićeve imovinske karte objavljene na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije i sada su dostupni javnosti.

(kutaknet.com / kurir.rs / Katarina Blagović)

Share this article