Najplaćeniji srpski funkcioner bez premca: Dušan Bajatović SAM SEBI dao novu funkciju i platu od 1,7 miliona dinara!

Socijalista nije došao na čelo „Gastransa d.o.o.“ na predlog Vlade, već odlukom osnivača - firme iz Švajcarske, čiji su vlasnici „Gasprom“ i „Srbijagas“, u kome je on generalni direktor

Dušana Bajatovića, direktora javnog preduzeća „Srbijagas“ i funkcionera SPS, na mesto direktora „Gastransa d.o.o.“, gde prima mesečnu platu od 1,7 miliona dinara, nije postavila Vlada Srbije, niti neki drugi organ, već upravo „Srbijagas“, otkriva Kurir.

PROČITAJTE JOŠ VOLI ŽIVOTINJE, AL' IMA TRAUME?! Sud odbio pritvor za nasilnika koji je šutnuo štene

To znači da je najplaćeniji srpski funkcioner, sa ukupnim mesečnim primanjima od 3.973.676 dinara, sam sebi dodelio još jednu direktorsku poziciju i sam sebi odredio još jednu astronomsku platu!

 

Osnivači biraju

Preduzeće „Gastrans d.o.o.“ Novi Sad osnovano je 2011, a prema podacima Agencije za privredne registre, ono se prvobitno zvalo „Saut strim društvo sa ograničenom odgovornošću“ Novi Sad. Vlasnik preduzeća „Saut strim društvo sa ograničenom odgovornošću“ Novi Sad je firma „Saut strim Serbija AG“, registrovana u Švajcarskoj, čiji su suvlasnici „Gasprom“ sa 51 odsto i „Srbijagas“ sa 49 odsto.

Potom, 26. januara 2018. firma „Saut strim društvo sa ograničenom odgovornošću“ Novi Sad menja ime u „Gastrans d.o.o.“ i u osnivačkom aktu navodi se da su organi društva skupština društva i direktori. Međutim, kako je navedeno u osnivačkom aktu, „budući da je društvo jednočlano, skupštinu društva vrši osnivač“.

PROČITAJTE JOŠ Hranislav Dimitrijević upucao mladića koji je pokušao da ga opljačka, a sada lopov traži da mu plati odštetu!

- Skupština društva, odnosno osnivač (firma u Švajcarskoj, odnosno njeni vlasnici „Gasprom“ i „Srbijagas“), odlučuje o zaključivanju ugovora s direktorima, o regulisanju njihovih prava i obaveza - navodi se u osnivačkom aktu, kao i:

- Društvo ima dva direktora koje imenuje i razrešava skupština društva (osnivač). Jednog direktora skupština bira na predlog „Gasproma“, a drugog direktora skupština društva bira na predlog „Srbijagasa“, kao član osnivača.

 

Delatnost firme „Gastrans d.o.o.“ je cevovodni transport, a u APR, pored Bajatovića, kao direktor je upisan i Igor Elkin.

Dušan Bajatović nije odgovorio na poziv.

Sve podređeno njemu

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže u razgovoru za naš list da iz osnivačkog akta proizilazi da će „Srbijagas“, kao član društva, delegirati svog predstavnika koji će obavljati funkciju direktora, ali da to ne znači da to nužno mora biti Dušan Bajatović.

- To može biti bilo koja osoba koju predlože organi „Srbijagasa“. Ovaj slučaj jasno ukazuje na to da je ceo sistem upravljanja tim povezanim privrednim društvima u okviru „Srbijagasa“ podređen Bajatoviću, odnosno zadovoljenju njegovih ličnih interesa - navodi Ninić i dodaje:

- „Srbijagas“ je sigurno morao da delegira i predstavnika u skupštinu društva, još neko odande participira u donošenju odluka, ali opet je tom nekom Bajatović nadređen u „Srbijagasu“. Ovde je reč o akumulaciji moći u sektoru energetike.

(kutaknet.com / kurir.rs / Katarina Blagović)

Share this article