Prelepi beogradski bicikli kriju još lepšu ljubavnu priču

U samom srcu Karaburme, Dušanka i Ljubomir Vučković već godinu i po dana ručno izrađuju unikatne vintidž bicikle.

Filolog i meteorolog su odlučili da zasuku rukave i svoja prvobitna zanimanja, zamene ovom ljubavlju iz mladosti.

- Dušankin otac se preko 20 godina bavio proizvodnjom bicikala, pa se zbog toga javila ideja za posao u kojem ćemo naša interesovanja nadograditi njegovim znanjem i iskustvom. Pre samog početka rada imali smo ogroman šareniš svega i svačega u glavi šta i kako bismo hteli da uradimo. Istraživali smo, eksperimentisali, imali i loše proizvode, ali smo na kraju ipak uspeli - započinje Ljubomir (37) priču za "24 sata".

 

Kao i u svakom poslu, i njima je na samom početku bilo i te kako naporno, a kako Ljubomir kaže, i dalje je, jer rade samo on i njegova supruga Dušanka.  

- U svakom poslu postoji mogućnost da se sretnete sa velikim brojem prepreka, bitno je samo da li ćete i kako naučiti da ih prevaziđete. Nama jeste bilo teško, pa i dalje jeste na neki način, nemamo radno vreme, odmor, vikend, ali pored svega toga, uživamo u svom zanatu. Sama izrada bicikala je samo 30, 40 odsto onoga što zaista treba da se uradi kako bi se došlo do finalnog proizvoda - kaže Beograđanin.

Za jedan ovako jedinstveni bicikl potrebno je minimum 24 sata, a za sada su napravili preko 100 dvotočkaša.

U ovoj beogradskoj radionici smatraju da za vožnju po prestonici nije neophodno imati bicikl s velikim brojem brzina, masivnim zupčanicima, debelim gumama, robusnim izgledom…

- Naši bicikli se od drugih razlikuju po svojoj jednostavnosti. Mi pre svega pravimo gradske bicikle pomoću kojih možete da odete do škole, posla, fakuleta, pijace... Ovo nisu vozila za duže staze i za van grada. Ne koristimo skupe menjače, imaju vrlo malo brzina, tačnije integrisani trobrzinski menjač, nema skupih i komplikovanih sklopova, štelovanja, a lakši su i za održavanje... To je sasvim dovoljno za grad, a više pažnje obraćamo na same detalje sa te likovne strane - objašnjava Ljubomir.

 

Vintidž bicikle koštaju...

Cene bicikala se kreću od 30.000 do 40.000 dinara, a samu cenu u najvećoj meri određuje materijal rama, brzine....

Moj biciklDušanka je nasledila talenat od oca, Foto: Privatna arhiva

"Moj bicikl" je do sada osmislio raznolike, maštovite primerke, koji odišu kreativnošću, šarenilom boja, detalja. Prave nekoliko muških i ženskih modela, imaju šest, sedam tipova ramova, ručno prave i drvene gajbice... A svaki od njih u sebi krije neku svoju priču.

 

(Izvor: 24sata.rs/ Autor: N.K.)

Share this article