PREPOZNAJEM IH NA KILOMETAR: Hrvatski konobar Srbima ZAMERA 2 STVARI!

Na hrvatskom primorju turisti iz Srbije sve su češći gosti, posebno na destinacijama kao što su Rovinj, Pula i Makarska

Kada je reč o turizmu u Hrvatskoj, jedan ugostitelj iz Dalmacije dao je za Mondo informaciju iz prve ruke, ima li srpskih turista, šta tamošnji ugostitelji misle o njima, ima li kakvih nesuglasica među njima i da li su za saradnju bolji Srbi ili turisti iz zapadnih zemalja.

Na hrvatskom primorju turisti iz Srbije sve su češći gosti, posebno na destinacijama kao što su Rovinj, Pula i Makarska.

Ono što naše turiste "vuče" u ovu zemlju jesu rodbina, atraktivne plaže i visok nivo usluge. Ipak, ima i onih koji tvrde da se u Hrvatskoj ne bi osećali bezbedno, zbog čega i dalje biraju Grčku i Crnu Goru kao destinaciju za odmor.

Ugostitelj iz Dalmacije Andro Kuzmanović (27) za MONDO je otkrio koliko na ovoj destinaciji ima srpskih turista, šta njegove hrvatske kolege misle o njima i šta ga najčešće pitaju kada sednu u neki od restorana ili kafića na primorju.

 

SRBI POSLE NEMACA I SLOVAKA

Andro Kuzmanović živi u Makarskoj i preko leta godinama radi u restoranima i kafićima i restoranima na primorju. Prema njegovim rečima, turista iz Srbije u ovom letovalištu bilo je oduvek, ali je od svojih kolega iz Zagreba, Istre i drugih krajeva Hrvatske saznao da ih je tamo svake godine sve više.

"Imamo najviše Poljka, Nemaca, Šveđana i Slovaka u Dalmaciji preko leta. Srbi dolaze u nešto manjem broju, ali ih uvek ima. Uglavnom dolaze bračni parovi ili manja društva, mada ima i porodica. Određeni broj već poznajem jer letuju ovde svake godine, to su uglavnom oni koji imaju kuće ili rodbinu na hrvatskom primorju", objašnjava Ante za MONDO.

PROČITAJTE JOŠ Čeda Jovanović tvrdi da mu prete smrću svaki dan: RUSKI AGENTI SU POKUŠALI DA DROGIRAJU MOJU ĆERKU!

NARUČUJU SKUPA VINA I OSTAVLJAJU BAKŠIŠ

Kako kaže, turisti iz Srbije razlikuju se po mnogo čemu od turista iz ostalih zemalja i on je već naučio da prepozna takve razlike i uoči srpskog turistu "na kilometar".

"Uglavnom dolaze mladi i urbani ljudi koji su savremeni, došli su na letovanje da se opuste i ne razmišljuju o nekim političkim i društvenim tenzijama. Lepo su obučeni i gotovo nikada nisu škrti na novcu, već ostavljaju bakšiš. Naručuju skuplja jela i vina i gotovo nikada nemaju mnogo pitanja o usluzi. Uglavnom se raspituju o mestima za izlaske i šta je ono što bi kao turisti trebalo da vide dok su u Hrvatskoj", kaže Andro.

PRIČA O PLATAMA I ESTRADI

Odnos koji ima sa srpskim turistima mnogo je bliži i prisniji nego što ima sa Nemcima i Poljacima, jer prosto, govorimo "isti ili sličan jezik", kaže Andro.

"Često se dešava da raširimo priču, prokomentarišemo druge turiste. Ja pitam kakva je situacija u Srbiji, oni se raspituju kako se živi u Hrvatskoj. To je nešto što mi i vi volimo da čujemo, jer prosto, komšijski smo narod koji deli mnogo toga. Onda krene priča o cenama, odlasku naših u inostranstvo, čak i o estradi. Moram da priznam, što više Srba i Srpkinja upoznajem, to mi je Srbija bliža i nekako draža. Zbog toga sam prošle godine bio u Beogradu i odlično sam se proveo", kaže Andro za MONDO.

 

ZAMERAJU NAM KADA NE ZNAMO NEŠTO NA SRPSKOM

Ono što bi možda imao kao zamerku srpskim turistima, jesu situacije kada smatraju da Hrvati namerno ne žele da ih usluže, prave se da ne znaju neki izraz na srpskom jeziku. On tvrdi da to nije istina, već da zaista postoje srpski izrazi koje on ne razume.

"Znam mnogo reči na srpskom. Mislim da ga razumem mnogo bolje nego što većina Srba razume Hrvate. Ipak, dešava se da nešto ne znam ili ne razumem, pa pokušavam da prevedem to na hrvatski. Dešavalo se da mi gosti to zamere, da misle da to radim namerno, što stvarno nije slučaj. Dešavalo se i da se kroz priču provuče da je u Hrvatskoj nešto bolji standard nego u Srbiji, što Srbi takođe priznaju, ali ne vole kada mi u Hrvatskoj tako nešto kažemo. Ipak, to su sitnice i generalno, ne mogu da promene opšte mišljenje koje imam o njima", kaže Andro.

PROČITAJTE JOŠ  PREDSEDNIK VUČIĆ OBJAVIO DIRLJIVU FOTOGRAFIJU SA SINOM: "U inat svima! Danilo, voli te tata!"

ŠTA KAŽU PODACI?

Da podsetimo, prema zvaničnim podacima, Srbi na odmoru u Hrvatskoj potroše u proseku 95 evra dnevno. To je znatno više od Nemaca, koji na dnevnom nivou potroše oko 65 evra. Prema podacima iz hrvatskih medija, među turistima iz Srbije najviše ima onih čija su mesečna primanja između 1.500 i 2.000 evra i putuju u Istru. Ostatak gostiju koji dolaze da letuju kod komšija, ima platu od 1.000 do 1.500 evra.

Turističke agencije imaju različita iskustva kada je u pitanju tražnja za letovanjem u Hrvatskoj, ali većina ih je saglasna u tome da interesovanje postoji, ali da, u poređenju sa omiljenim, dugogodišnjim destinacijama kao što su Grčka, Turska ili Egipat, Hrvatska nema šanse da bude prava konkurencija.

"Iako su marketinški izuzetno prisutni i nude visok nivo usluge, nema velikog interesovanja za Hrvatsku, čemu su razlog prvenstveno cene. Cena smeštaja je dosta viša u odnosu na Grčku ili Bugarsku. U ovoj agenciji se ne organizuju grupni polasci, već samo individualni. Vidi se blago povećanje broja zainteresovanih za letovanje, obično su u pitanju porodice. Proveli su se lepo, niko nije imao problema, a jedini problem je suma od 400 do 2000 evra koliko je potrebno izdvojiti za sedam dana", kažu iz turističkih agencija.

(kutaknet.com / Mondo)

Share this article