Priča Albanca i Srpkinje iz napuštenog sela na Kosovu OBIŠLA CEO SVET: Deca su ostavila Blagicu (92) samu, a onda je FADIL POSTAO NJEN TREĆI SIN

Da humanost ne poznaje granice, ni etničke, ni verske ni ratne, živi dokaz su Albanac Fadil Rama (54) i devedesetdvogodišnja Srpkinja Blagica Dičić.

Jedva pokretna starica jedini je stanovnik napuštenog sela Vaganeš na istoku Kosova i Metohije, ali bez obzira na to, obišla je celu planetu. Zajedno sa svojim "trećim sinom" postala je svetski čovek. O kojoj priča cela zemaljska kugla.

PROČITAJTE JOŠ Zvanično objašnjenje Ministarstva finansija: Da li gastarbajteri moraju da plaćaju porez?

Kako treba da izgleda dijalog Beograda i Prištine Blagica i Fadil pokazuju na ličnom primeru svake nedelje, i tako već godinama, decenijama. Dovoljno da o tom prijateljstvu, brizi i pažnji počnu da govore nakon domaćih i najveći svetski mediji poput "Asošijeted presa","Vašington posta", "ABS njuza" i drugih... Nažalost, Blagici nije trebala pandemija kovida 19 da bi spoznala šta znači život u izolaciji.

 

Neustrašiva starica već tri godine živi sama u svojoj dotrajaloj zidanoj kući od kako ju je napustio najmlađi sin Slobodan, koji se s nepokretnom suprugom preselio u obližnju Kosovsku Kamenicu.

Stariji naslednik Đorđe živi u Beogradu, ali, kako prenosi "AP", nema sobu u glavnom gradu Srbije da bi skućio svoju majku. Blagica ne pamti kad se poslednji put videla sa Đorđem, dok je Slobodan retko kad poseti.

PROČITAJTE JOŠ RAK ĆEMO LEČITI KAO KIJAVICU Srpski naučnik sa Harvarda na putu da tešku bolest pretvori u hronično oboljenje

Pre rata na Kosovu u njenom selu Vagneš, na 45 kilometara od Prištine, živelo je više od 200 ljudi. I svi su otišli. Nema više čak ni vode za piće.

Jedini čuvar života u ovom opustošenom mestu je Blagica. Na sreću, ima još ko i nju da čuva. Albanac Fadil Rama dolazi joj dva puta nedeljno iz komšijskog sela Strezovce.Kako kaže, političare u Beogradu i Prištine ne zanima takva priča i dobri odnosi Albanca i Srpkinje.

Humani čovek smatra da nema ništa čudno u tome što kao Musliman i Albanac pomaže straroj, pravoslavnoj Srpkinji. Sa tim se slažu i njegove komšije iz Strezovca.

- Pomaže starijoJ ženi? Srpkinji? Pa šta? To je dobro za njega – rekli su u glas za “AP” dvojica Fadilovih meštana.

 

Fadil je obavestio i lokalne čobane da u Vaganešu živi sirota starica pa joj, kako kaže, i oni s vremena na vreme posećuju i donose vodu i druge potrepštine.

Što se njega tiče, on je dao reč Blagicinom sinu Slobodanu da će brinuti o njoj do kraja njenog života.

-Nikada je neću ostaviti samu – obećao je i za “AP” Albanac velikog srca.

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=sb-X6iYDSEw&feature=emb_title[/youtube]

Share this article