Putin: Ulazak Finske u NATO bi bila greška, a njegov bliski saradnik PRETI NUKEARNIM ORUŽJEM

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je finskom kolegi Sauliju Ninisteu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO-u, saopštio je Kremlj.

Putin je naveo da se Finska ne suočava sa bezbednosnim pretnjama i da bi potencijalna promena njenog spoljnopolitičkog stava mogla negativno uticati na bilateralne odnose dve zemlje, prenosi Rojters.

Dvojica predsednika su razgovarala telefonom na inicijativu Ninistea, koji je obavestio Putina o nameri Finske da pristupi NATO.

 

Kada je reč o Ukrajini, Putin je informisao finskog kolegu da su pregovori sa Kijevom praktično obustavljeni i da ukrajinska strana nije zainteresovana za ozbiljan i konstruktivan dijalog, prenosi Tanjug.

*FOTO: ENTERLINE DESIGN / ALAMY / PROFIMEDIA

Gruško: "Adekvatne mere ako NATO rasporedi nuklearne snage"

Moskva će preduzeti adekvatne mere predostrožnosti ukoliko NATO rasporedi nuklearne snage i infrastrukturu duž ruske granice, rekao je danas zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, prenela je agencija RIA Novosti.

- Moskva nema neprijateljske namere prema Finskoj i Švedskoj, i ne vidi realne razloge da se ove dve zemlje priključe NATO paktu - naveo je Gruško.

Ulazak Finske i Švedske u NATO je strateška promena, istakao je Gruško.

- Ta promena ne može ostati bez političke reakcije, kao ni bez temeljne analize posledica nove konfiguracije snaga koja može da nastane kao rezultat još jednog proširenja Alijanse - istakao je Gruško.

On je, takođe, rekao da odluka o uzvratnim merama Moskve neće biti doneta na osnovu emocija, već na osnovu analize svih faktora koji utiču na bezbednost u tom regionu, prenosi Interfaks.

Prema rečima Gruška, mnogo zavisi i od toga kakva će infrastruktura NATO pakta biti postavljena na tim teritorijama, piše Tanjug.

Gruško je rekao da se postavlja pitanje o faktičkom odustajanju Finske i Švedske od nenuklearnog statusa u vezi sa mogućim ulaskom u NATO. On je dodao da NATO u poslednje vreme sve više stavlja akcenat na nuklearno oružje kao element odvraćanja.

Putinov bliski saradnik: "Finsku možemo da uništimo za 10 sekundi!"

Za razliku od Gruška, potpredsednik Odbora za odbranu ruske državne Dume Aleksej Žuravljov, za kojeg se navodi da je Putinov blizak saradnik, istupio je sa puno radikalnijom izjavom i Finsku je upozorio da je Rusija može zbrisati s lica Zemlje za samo deset sekundi. Istovremeno je, kako prenosi "Dejli mejl", zapretio i Velikoj Britaniji koju je upozorio da nuklearnim projektilima treba samo tri minuta da stignu do Ostrva.

 

- Ako se Finska želi da se učlani u NATO, onda je naš cilj, a to je propitivanje samog postojanja te države, potpuno legitiman. To je logično. Ako Sjedinjene Države prete nama, onda je to OK: evo vam naš projektil Sarmat i od vas će ostati samo nuklearni pepeo ako smatrate da Rusija ne bi trebalo da postoji. A Finska kaže da su ona i SAD jedno. Pa dobro, stanite u red - izjavio je Žuravljov, prenosi "Jutarnji list".

- Finci bi generalno trebalo da budu zahvalni Rusiji što uopšte imaju državu - dodao je ruski političar.

Na pitanje hoće li ruska strana kao odgovor na finsko učlanjenje u NATO relocirati svoje nuklearne rakete na finsku granicu, odgovorio je: "Čemu? To je nepotrebno. Sarmatom ih možemo pogoditi i iz Sibira, ta raketa može dosegnuti i Ujedinjeno Kraljevstvo. A ako udarimo iz Kalinjingrada... Hipersonične rakete stignu za samo 200 sekundi. Samo napred, gospodo!"

Žuravljov nadalje kaže da Rusi na finskoj granici nemaju nameru da šalju strateško naoružanje, nego hipersonične rakete tipa Kindžal koje u Finsku mogu da stignu za 10-20 sekundi.

Kalininjgradska oblast

Kalininjgradska oblast, FOTO: LOGO

Vojna vežba ruskih borbenih aviona iznad Kalinjingrada

Ruska Baltička flota održala je danas vojne vežbe sa borbenim avionima Su-27 čiji je zadatak bio odbijanje simuliranog vazdušnog udara na rusku enklavu Kalinjingrad.

U vežbi je učestvovalo više od deset letačkih posada aviona Su-27 Baltičke flote.

U saopštenju ove flote navodi se da su borbeni avioni Su-27 „uništili" avione simuliranog protivnika tokom vežbi, prenosi Rojters, pozivajući se na novinsku agenciju Interfaks.

Ove aktivnosti ruske vojske su održane dva dana nakon što je Finska objavila da planira da podnese zahtev za pridruživanje NATO-u, a ovu zemlju će verovatno, slediti Švedska, prenosi Rojters.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da želi da spreči širenje NATO-a, navodi britanska agencija, a prenosi Tanjug.

(Izvor: blic.rs)

Share this article