VAKCINA, PA NA LETOVANJE U GRČKU Dobrodošli ste ako ste vakcinisani

Srbi će ove godine moći na letovanje u Grčku ako se vakcinišu! To je u intervjuu za "Protohemu" najavio grčki ministar turizma Haris Teoharis.

On je naglasio da će za turiste koji to ne urade, mere zavisiti od epidemiološke situacije u zemljama iz kojih dolaze, pišu Novosti.

Teoharis je potvrdio da će svi koji budu vakcinisani u Grčkoj dobiti digitalni sertifikat, a slične potvrde planira da uvede i većina evropskih zemalja.

PROČITAJTE JOŠ ČUDO NA BOŽIĆ: Jovan Marić posle mesec dana skinut sa respiratora! Sa lekarima priča na engleskom jeziku

 

- Uveliko se razgovara o uzajamnom priznavanju sertifikata između zemlje polaska i odredišta turista - rekao je Teoharis.

Najava grčkog ministra sigurno će obradovati Srbe koji su prošle godine u ovo vreme kupili ili rezervisali više od 50 odsto aranžmana za letnji odmor. Sada su sve oči uprte u nerealizovane vaučere, koje su turisti dobili od agencija, umesto svojih putovanja, piše Jelena Subin za Novosti.

Kako je za "Blic Biznis" ranije rekao direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić, Grčka kao destinacija najtraženija na našem tržištu. Takođe, najveći broj zamenskih vaučera izdat je za tu destinaciju. A kada se sve to sagleda i sabere, upitno je i koliko je realno očekivati od grčkih partnera i povratak novca.

PROČITAJTE JOŠ GRENEL POSLAO JAKU PORUKU BAJDENU I HARISOVOJ: Neka vam je sa srećom kada budete pametovali drugim zemljama!

"Do sada nema novih uplata, a ovo što je bilo uplaćeno do 15. marta davana su zamenska putovanja i rešava se u skladu sa donetom Uredbom. Grci takođe imaju obavezu da ukoliko se to ne realizuje u toku ove godine, da našim agencijama vrate taj novac početkom sledeće, pa smo i mi isto tako predvideli da kada taj novac dođe vratimo putnicima. Ako ne bude sezone veliko je pitanje da li će sve to biti izvodljivo. To ne možemo da predvidimo", upozorio je Seničić.

Seničić je kazao da je teško i Grcima jer su "sigurno dobijen novac već potrošili".

"Otvara to istovremeno i mogućnost da ti hoteli ili privatne vile proglase bankrot jer ne mogu da opstanu, i šta ćemo onda... To su sve pitanja koja smo započeli sa grčkom ambasadom i ministarstvom, te tražimo neko rešenje", istakao je Seničić.

Share this article