Vaš mobilni telefon ima MRAČNU, MRAČNU TAJNU

U rudnicima kobalta u Demokratskoj Republici Kongo, pored odraslih, rade i deca, od kojih neka imaju svega sedam godina, pokazuje istraživanje organizacije “Amnesti internešnel”. 

Kobalt se koristi za izradu komponenata pametnih telefona, automobila i računara - proizvoda koje poznate kompanije, uključujući i “Epl”, “Majkrosoft” i “Vodafon”, prodaju milionima ljudi širom sveta.

Kobalt, koji se koristi za proizvodnju litijumskih baterija koje kupuje 16 multinacionalnih brendova dobija se, između ostalog, iz rudnika u kome deca i odrasli rade za jedan dolar dnevno, u uslovima opasnim po život i izloženi nasilju, iznudama i zastrašivanju.

 Više od polovine svetskih zaliha kobalta potiče iz Demokratske Republike Kongo, pri čemu 20 odsto izvezene količine potiče iz malih improvizovanih rudnika na jugu zemlje. Godine 2012. Unicef je objavio procenu da 40.000 dece radi u rudnicima na jugu zemlje, između ostalog i u onima za eksploataciju kobalta.

Zajednička istraga “Afrikan risorsis voča”, afričke nevladine organizacije za ljudska prava u rudarskoj industriji, i “Amnesti internešnela”, u okviru koje je anketirano 90 odraslih osoba i dece iz pet improvizovanih rudnika kobalta, otkriva da rade 12 sati dnevno bez zaštitne odeće i da mnogi imaju ozbiljne zdravstvene probleme.

Izveštaj, takođe, pokazuje da sedmogodišnja deca obavljaju težak fizički rad na velikoj vrućini za dolar-dva dnevno, bez zaštitne maske i rukavica. Nekoliko dece je izjavilo da ih tuku čuvari koje zapošljavaju rudarske kompanije i da su primorani da plaćaju “globu” pripadnicima neovlašćene "rudarske policije" koje šalju državni zvaničnici radi iznude novca i zastrašivanja radnika.

Od tih rudnika trag vodi do kompanije “Kongo Dongfang majning”, jednog od najvećih prerađivača mineralnih sirovina u Kongu, koji se nalazi u stopostotnom vlasništvu kineske holding kompanije “Džeđijang Huajou Kobalt”.

U izveštaju se navodi da “Huajou Kobalt” nabavlja 40 odsto kobalta iz Demokratske Republike Kongo i da prerađuje sirovi mineral pre nego što ga pošalje proizvođačima baterija koji tvrde da snabdevaju kompanije poput “Epla”, “Majkrosofta” i “Vodafona”.

Reagujući na optužbe, “Huajou Kobalt” je saopštio da “naša kompanija nije znala da je bilo koji od naših ovlašćenih isporučilaca angažovao decu za rad u rudnicima, niti da se radilo u nebezbednim uslovima...”

Od 16 kompanija koje, prema izveštaju, kupuju baterije od proizvođača koji koriste kobalt oplemenjen u “Huajou kobalt”, dve multinacionalne kompanije porekle su da su povezane sa ovim holdingom.

Mark Damet iz organizacije “Amnesti internešnel” izjavio je da su neke reakcije bile “zapanjujuće”. Na pitanje da li koristi kobalt iz Demokratske Republike Kongo ili holdinga “Huajou Kobalt”, kompanija “Majkrosoft” je odgovorila: “Zbog složenosti i neophodnih resursa nismo analizirali odakle potiče kobalt koji koristimo u našem lancu snabdevanja.”

Damet ističe da su u pitanju neke od najvećih kompanija na svetu, koje zajedno ostvaruju profit od 125 milijarde dolara, te da nema opravdanja za to što makar deo profita ne ulažu kako bi utvrdili odakle potiču minerali koje koriste. “Svako ko ima smartfon zgrozio bi se pri pomisli da su u nekom segementu njegove proizvodnje učestvovala sedmogodišnja deca, koja 12 sati dnevno obavljaju iscrpljujući fizički rad”, kaže Damet.

(blic.rs)

Share this article