Dan kada su skinsi ubili slavnog glumca ne smemo da zaboravimo

Monstruozno ubistvo srpskog glumca Dragana Maksimovića Makse (52) i danas je jedan od najstrašnijih podsetnika na slabost našeg društva.

Za mlađe generacije, koje možda ne reaguju na sam pomen Maksinog imena, u pitanju je naš poznati glumac koji je iza sebe ostavio više od 60 uloga, između ostalog i u kultnim filmovima "Petrijin venac", "Šmeker", "Vreme čuda", "Poslednji krug u Monci", "Rane", "Nož", "Mi nismo anđeli", "Crni bombarder", "Lepa sela lepo gore", serijama "Otpisani", "Otvorena vrata", "Gore dole"... I sigurno bi ih bilo još mnogo da se 17. novembra 2000. godine nije zadesio u Srbiji, u Beogradu, u samom centru grada, u nekadašnjem restoranu "Beli grad" na Zelenom vencu.

 

Tu ga je napala grupa skinhedsa, navijača Rada, koja se besna i divlja vraćala nakon izgubljene utakmice protiv kluba Obilić. Navodno im se Maksimović "nametnuo" kao meta jer je bio tamnije puti, pa su mislili da je Rom, što je za njih izgleda dovoljan razlog da napadnu.

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=YsmTa-2zSn0[/youtube]

Maksa je bio dugogodišnji astmatičar, dijabetičar i sveže operisan od katarakte, tako da im se nije suprotstavio. Zverski su ga prebili, i to pred gomilom ljudi, prolaznika, svedoka... I niko ništa nije preduzeo da mu pomogne.

 

Sa teškim povredama prebačen je u bolnicu, agonija je trajala mesecima, a na današnji dan 4. februara, podlegao je povredama. Ostalo je zapamćeno da je Maksimović do smrti odbijao da identifikuje napadače. Čak, tražio je "da se ovi mladi ljudi ne hapse".

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=DRv7IWY6iN0[/youtube]

Ni više od 15 godina posle tragedije, policija nije uspela da identifikuje ubice. S vremena na vreme, polažu se venci na njegovu spomen-ploču na Zelenom vencu. Retko ko se i seti ove mračne godišnjice. A nama i dalje nije dobro kad se setimo da živimo u zemlji gde klinci idu okolo i ubijaju ljude i gde ovako nešto može bilo kome da se desi pred toliko ljudi, a da niko ne reaguje.

(Izvor: noizz.rs)

Share this article