Krv ovog čoveka spasla je živote DVA MILIONA BEBA (VIDEO)

Džejms Harison (78) iz Australije deluje kao sasvim običan čovek kada ga upoznate, ali on je zapravo poseban po tome što je spasao dva miliona života. Poznat je kao "Čovek sa zlatnom rukom" jer je njegova krv tokom poslednjih 60 godina spasila bebe čiji je život bio ugrožen.

Još kao dečak od 14 godina, Džejms je imao operaciju tokom koje mu je otklonjeno jedno plućno krilo. Tada je dobio 13 litara krvi od nepoznatih osoba, pa je odlučio da i sam postane donor.

 

Nedugo nakon što je počeo da donira krv, doktori su ga zvali i rekli mu da bi njegova krv mogla da bude rešenje za jedan smrtonosni problem.

- U Australiji je do 1967. godine svake godine umiralo nekoliko hiljada beba, a doktori nisu znali zbog čega - žene su imale mnogo pobačaja, a bebe su rađane sa oštećenjima mozga - priča Džema Falkenmajr iz Crvenog krsta Australije.

To je bila posledica rezus-bolesti - stanja tokom kog krv trudne žene počne da napada krvna zrnca njene nerođene bebe. Ova bolest se javlja kada žena ima ima rezus-negativnu krv (RhD negativnu), a beba rezus-pozitivnu (RhD pozitivnu), koju je nasledila od oca.

Kod Harisona su otkrivena neobična antitela u krvi, pa su on i doktori šezdesetih godina radili na razvijanju injekcije pod nazivom Anti-D, koja sprečava žene sa rezus-negativnom krvlju da tokom trudnoće razviju RhD antitela.

- Svaka kap njegove krvi je dragocena. Ona je upotrebljena da se napravi lek koji spašava živote. Svaka serija Anti-D leka koja je napravljena u Australiji nastala je od njegove krvi, a 17 odsto žena iz Australije ima ovaj problem, pa je spašeno neverovatno mnogo života - kaže Falkenmajr.

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=OMe4WSzmFnQ[/youtube]

(Izvor: blic.rs)

Share this article