Monika Levinski posle 20 godina progovorila o skandalu: "Klinton je bio moj šef, 27 godina stariji od mene, najmoćniji čovek na planeti"

U vreme kada je imala aferu sa najmoćnijim čovekom na planeti, koji je pritom od nje stariji 27 godina, Monika je mala samo 22 godine i bila je jedan od stažista u Beloj kući.

Svi se sećamo skandala koji je pre dvadesetak godina odjeknuo ne samo Amerikom, već i svetu, kada se saznalo da je tadašnji predsednik Bil Klinton imao aferu sa svojom sekretaricom, Monikom Levinski. Ona danas piše kako joj je pokret "MeToo" pomogao da posle toliko vremena drugačije sagleda situaciju u kojoj se tada našla.

 

Monika Levinski je žena koja je možda pretrpela najviše štete nakon veze koja je bila prvi primer zloupotrebe moći. Pokret "MeToo" ju je primorao da se suoči sa onim što se dogodilo između nje i Klintona i da drugačije sagleda celokupnu situaciju.

*Foto: Profimedia

U vreme kada je imala aferu sa najmoćnijim čovekom na planeti, koji je pritom od nje stariji 27 godina, Monika je imala samo 22 godine i bila je jedan od stažista u Beloj kući.

U tekstu koji je napisala za martovsko izdanje magazina "Vanity Fair", Levinski je opisala probleme u kojima se tada našla. Njena majka svedočila je protiv nje na sudu, u 10 dana Vašington post je o njoj plasirao čak 125 tekstova, a pretili su joj i da se može suočiti sa 20 godina zatvora. Kako kaže, zbog pravnog karantina nije mogla da govori u svoje ime.

 

Levinski priznaje da joj je pokret "MeToo" pomogao da drugačije sagleda situaciju u kojoj se našla. Istakla je da su danas su se žene iz pokreta okupljene kako bi se našle jedna drugoj i kako bi se međusobno podrže, a pre 20 godina ona je u najvećoj meri bila sama.

*Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Žena koja vodi pokret, koju nije imenovala, jednom prilikom joj je rekla kako joj je žao što je Monika u teškim trenucima bila sama. Levinski priznaje da su je te reči razorile. Iako je te 1998. godine dobila dosta pisama podrške i iako je imala podršku porodice i prijatelja, osećala se vrlo usamljeno.

Kako je navela, glavni krivac, koji ju je intimno poznavao, tada nije bio tu.

- Možemo se svi složiti da sam pogrešila. Ali "plivanje u tom moru samoće" bilo je zastrašujuće - navela je Levinski.

*Foto: Tanjug/AP

Sada, kada ima 44 godine, na celu situaciju gleda drugačije. Shvata da je problem zapravo nastao kada su se našli u situaciji da se postavlja pitanje saglasnosti.

- Bio je moj šef. Bio je najmoćniji čovek na planeti. Bio je stariji 27 godina, imao je dovoljno životnog iskustva da zna bolje. On je tada bio na vrhuncu svoje karijere, dok sam ja bila na prvom mestu posle koledža.

Prošlo je 20 godina od kako je počeo javni progon Monike Levinski, a ona još nije sigurna kako da se odnosi prema tome.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article