Priča holivudskog glumca: Kako sam postao pravoslavac ( VIDEO )

Tri i po godine proveo sam proučavajući hrišćanstvo, a ne poznajući Pravoslavnu crkvu , jer je u Americi dostupna samo katolička i protestantska literatura, priseća se glumac.

Holivudski glumac Džonatan Džekson, dobitnik pet Emi nagrada, nedavno je posetio Manastir na Svetoj Gori, a tom prilikom otkrio je i neverovatno iskustvo o tome kako je postao pravoslavac.

Inače, Džonatan je rođen i odgajan kao protestant i nije mnogo znao o pravoslavlju. Kako sam kaže, oduvek je voleo Boga i tražio sam ga od svoje 12. godine, čitajući Sveto pismo i održavajući neku vrstu molitvenog pravila.

I nakon mnogo čitanja, Džonatan priznaje da nije znao mnogo o hrišćanstvu, štaviše, nije znao šta se dešavalo posle Dela apostolskih.

"Tri i po godine proveo sam proučavajući hrišćanstvo, a ne poznajući Pravoslavnu crkvu , jer je u Americi dostupna samo katolička i protestantska literatura", kaže Džonatan.

Nakon 3 i po godine proučavanja istorije hrišćanstva i jednog vrlo zanimljivog sna,Džonatan je odlučio da i sam postane pravoslavac:

"Na kraju, milošću Božjom, dok sam se molio, javila mi se misao - jer sam bio očajan, nisam više mogao da budem protestant, nisam mogao da postanem katolik, a hteo sam da budem deo prave Crkve,one o kojoj sam čitao u pismima Otaca i koju nisammogao da nađem - i došla mi je na um misao da proučim Veliku Šizmu, da vidim šta se desilo.

I čim se javila ta misao, sve je postalo jasno, kao da su se zvezde poravnale, moje molitve su počele da bivaju uslišene", ispričao je glumac.

Džonatan kaže da je od tog trenutka znao da mora da pređe u pravoslavlje, ali bilo je potrebno pronaći Pravoslavnu crkvu.

"Bilo je to zanimljivo iskustvo, jer u periodu dok sam čitao razne knjige o Pravoslavnoj crkvi, sanjao sam san u kojem sam bio u jednoj, iako pre toga nisam nikad posetio takvu crkvu. Bilo je vrlo karakteristično, bez klupa, sa ikonama svuda okolo, sa ljudima koji pale sveće, krste se i kreću se po crkvi. Bilo je prelepo, osetilo se prisustvo molitve i probudio sam se sa željom da to i iskusim", priseća se glumac.

Nakon sna, Džonatan je potražio pravoslavne crkve u Los Anđelesu, ali one nisu bile kao crkva koju je sanjao. Počeo je da istražuje po internetu i naišao na fotografiju koja je bila verna slika onome što je video u snu.

"To je bila crkva koju sam tražio. Pozvao sam i javio mi se otac Džon Strikland, takođe preobraćenik u Pravoslavlje. To je bio početak", otkriva Džonatan.

On je u intervjuu i opisao svoje prvo iskustvo u Pravoslavnoj crkvi:

"Nikad nisam video tako divnu poniznost pred Bogom, ljudi su se krstili tako lepo i govorili - Gospode, pomiluj. I počeo sam da se molim Bogu, nisam želeo da budem nigde drugo, samo tu u telu Hristovom. Nije me bilo briga za svetske stvari i događaje, građenje karijere, samo sam želeo da budem tu", iskreno je rekao Džonatan.

Sada, njegova obraćanja javnosti i zahvalnost za nagrade u karijeri izgledaju ovako:

"Moram da odam slavu i čast Ocu i Sinu i Svetom Duhu za blagodat i milost koja mi je preko potrebna. Hvala svimmonasima sa Svete Gore koji se neprestano mole za ceo svet", rekao je prilikom uručenja jedne od 5 Emi nagrada koje je osvojio.

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=-OEove_rlAM[/youtube]

KutakNet

Share this article