Putin je svojim novim izjavama šokirao svet. Šta se STVARNO krije iza njih?

Bio je to klasičan "Putinovski momenat". Ogromna sala sa skoro hiljadu novinara u njoj, njegova konferencija za medije 17. decembra za formalni kraj godine, prenošena uživo na svim ruskim većim TV mrežama i sajtovima.

Ovako počinje Si-En-Enov tekst o "prljavom rečniku" Vladimira Putina, predsednika Rusije. Na konferenciji je usledilo pitanje o Turskoj, o tome zašto je u novembru oborila ruski borbeni avion.

 Predsednik Putin bio je besan. Uz podrugljiv smeh i frktanje, osuo je baražnu paljbu prljavog govora.

- Ukoliko je neko u turskom rukovodstvu odlučio da liže Amerikance na određenom mestu - ne znam da li su to uradili kako treba ili ne - ne znam da li je Amerikancima to potrebno - glasio je odgovor Putina.

Od ruskih novinara usledio je smeh, pa čak i poneki aplauz. Strani novinari bili su zapanjeni. Ono što je Putin izostavio bio je kraj izraza na ruskom za "lizanje d.peta". Ali svaki Rus koji je tu bio prisutan znao je na šta se misli.

Po mišljenju Si-En-Ena, Vladimir Putin sa velikim efektom koristi "predsednički prljavi jezik".

Javnost je to prvi put čula u septembru 1999, kada je Putin bio malo poznati premijer. Rusija se našla na udaru nekoliko terorističkih bombaških napada na stambene objekte u kojima je bilo žrtava.

- Gonićemo teroriste svuda. To znači, da me izvinite, uhvatićemo ih i u klozetu, istrebićemo ih u k.njari, na kraju krajeva - govorio je Putin, obećavajući osvetu.

Tako oštar rečnik šokirao je mnoge Ruse. Oni nikada tako nešto nisu čuli ni od jednog svog vođe. Ali, to im je podiglo duh; snažni, energični vođa ih je štitio i hteo je da se pobije za njih.

Nekoliko meseci kasnije Putin je zamenio Borisa Jeljcina na mestu predsednika, ali to nije promenilo njegov način obraćanja. Na skupu iz 2002 strani novinar je pitao ruskog predsednika da li Rusija guši ljudska prava u secesionističkoj republici Čečeniji, gde većinu stanovništva čine muslimani.

- Ukoliko ste zaista spremni da postanete islamski radikal i ako ste spremni da vas obrežu, pozivam Vas u Moskvu. U našoj zemlji ima više vera i imamo stručnjake za to. Preporučujem Vam da uradite takvu operaciju da više ništa ne izraste ponovo - vikao je Putin, a prevodioci su izostavili poslednji deo odgovora.

U Putinovom smislu za humor ima i ironije.

- Da baba ima određene seksualne atribute, bila bi deda - rekao je u junu 2006, odgovarajući na pitanje o sankcijama protiv Irana.

Mišel Berdi, koja piše kolumnu za ruski list na engleskom jeziku "Moskou tajms" već godinama prati Putinov retorički stil. Ona smatra da je to Putinov "način da bude kao momak iz komšiluka".

- Oduvek sam smatrala da je u pitanju kontrolisani način da se on postavi kao "Hej, mi smo svi poput vas, sedimo tu, pijemo pivo i pričamo o životu kakav zaista jeste - kaže Berdijeva.

KutakNet

Share this article