10 ZAPREPAŠĆUJUĆIH činjenica za koje je teško poverovati da su ISTINITE

Često stvari prihvatamo zdravo za gotovo, ni ne razmišljajući da li su određene činjenice istinite. Međutim,  nakon malo istraživanja pronalazimo pravu istinu, a rezultati su više nego zanimljivi!

Pogledajte 10 iznenađujućih činjenica koje navode strani sajtovi, a koje pokazuju da svet nije uvek onakav kakav na prvi pogled izgleda. 

70% ukupnog kiseonika na zemlji proizvode fitoplanktoni.
Kako piše National Geographic, kišne šume proizvode 28% kiseonika, dok 70% kiseonika u atmosferi proizvode morske biljke, a 2 % dolazi iz drugih izvora. Okeani proizvode kiseonik preko biljaka (fitoplanktona, krupnih morskih trava, i algi plankton) koje u njima žive.

Psovanje ima isti uticaj na telo kao i lek protiv bolova.
U jednom eksperimentu, dobrovoljci su mogli duže da podnesu bol ukoliko su imali mogućnost da naglas psuju.

Benjamin Franklin nikad nije bio predsednik SAD.
Sasvim suprotno od onoga u šta su mnogi bili uvereni, Ben Franklin nikada nije bio predsednik, ali je često u literaturi navođen kao “Prvi Amerikanac”.

Nelegalno je umreti u gradu Longyearbyen, Norveška.
Da, dobro ste pročitali! Smrt je zabranjena u ovom mestu jer ima malo groblje koje je prestalo da pravi nova grobna mesta još pre 70 godina. Zašto? Zato što se tamo tela nikada ne raspadaju. Naučnici su utvrdili da se tela savršeno čuvaju zbog veoma niskih temperatura i smrzavanja.

U Grčkoj Deda Mraza nazivaju Agios Vassilis.
Iako drugog naziva, od Agiosa Vassilisa, kao i od Deda Mraza, očekuju se pokloni koji će on ostaviti ispod jelke.

Ako u jednoj prostoriji ima 23 ljudi, postoji 50% šanse da neko od njih slavi rođendan istog datuma kao i vi.
Do ove zanimljive činjenice stiglo se matematičkim proračunom, a fenomen je nazvan “Birthday Problem”. 

Neandertalci su imali veći mozak od nas.
Mislitli ste - što veći mozak - to je pamet veća? E pa izgleda da nije. Neandertalci su bili fizički jači od nas ali i mentalno sposobniji da kontrolišu svoje telo kako su evoluirali, ali bez društvenih sposobnosti i povezivanja, kakve mi danas imamo. Naučnici kažu da iako imamo manji mozak od neandertalaca, koristimo ga efikasnije.

Čovečanstvo je pre sletelo na mesec nego što je izmislilo kofer na točkiće.
Apolo 11 sleteo je na mesec 1969. godine, a kofer na točkiće patentiran je 1987.

Saudijska Arabija uvozi kamile iz Australije.
Kamile su u Australiju donete u 19. veku, i od tada njihov broj se znatno uvećao. Osim što u Saudijskoj Arabiji konzumiraju meso kamile, koriste ih i za priplod, kao i za trke.

Dijamantska kiša pada na Saturnu i Jupiteru.
Kako je preneo BBC, a prema tadašnjim atmosferskim podacima, na ovim gasnim gigantima ugljenika ima u izobilju. Naučnici kažu, mada deluje neverovatno, da je atmosfera na ovim planetama takva, da ugljenik prolazi kroz različita stanja i pojavljuje se u obliku dijamanata.

KutakNet

 

Share this article